Zoek binnen de UC Group website

10 voorwaarden voor succes in ERP implementatie

 • Geschreven door:

7 december 2016

Waarom lijkt het zo te zijn dat bijna elke ERP implementatie niet volgens de beoogde planning verloopt? Het traject duurt langer dan verwacht of wordt ver boven budget opgeleverd. Niet getreurd, er zijn ook succesverhalen! Hieronder vindt je de belangrijkste voorwaarden op een rijtje.

In een vandaag verschenen artikel wordt ingegaan op de oorzaken van opstartproblemen bij ERP implementaties. De schrijfster vraagt zich af waarom bedrijven keer op keer dezelfde fouten maken bij ERP implementatie. Vanuit haar praktijk concludeert zij dat dit komt doordat ieder bedrijf uniek is, waardoor de implementatie nooit volgens het boekje verloopt.

Mis geen van deze voorwaarden tijdens ERP implementatie

Wij van UC hebben vanuit onze eigen ervaring een 10-tal voorwaarden voor een succesvolle ERP implementatie opgesteld en willen die graag met je delen:

 1. Ieder verandertraject start met de waarom-vraag. De waarom-vraag stellen en beantwoorden helpt om in de organisatie draagvlak te creëren voor de ERP implementatie.
 2. Een ERP implementatie is meer dan een ICT project; het is een organisatiewijziging. Een implementatie vraagt veel van medewerkers, in tijd, in flexibiliteit en in aanpassingsvermogen. Onderschat de impact niet.
 3. Het is de kunst om de structuur te automatiseren en niet de incidenten of de chaos.
 4. Stick to the plan
 5. Je medewerkers bepalen het welslagen van het project. Maak je medewerkers onderdeel van het project. Neem de medewerker mee vanaf het begin, creëer draagvlak!
 6. Niets is zo frustrerend als de stilte over de voortgang van een project. Vier successen.
 7. Leg de druk van een ERP implementatie niet bij IT, maar bij de business. Een ERP systeem is een hulpmiddel voor de business! Leg daar de verantwoording.
 8. Kies de leverancier zorgvuldig uit. Beoordeel deze op succesvolle referenties en projectaanpak, maar ook op gevoel. Praat zeker in het begin niet over wat het ERP systeem kan, maar wat je met het ERP systeem wilt.
 9. Bespaar niet op test & training
 10. Overweeg een externe projectleider in te huren voor de rol van ‘interne projectleider’. Iemand die het klappen van de zweep kent en daarmee je belangen behartigt.

Je snapt het, een ERP implementatie is een serieus project. Het is absoluut een uitdaging om binnen tijd en budget live te gaan. Maar zeker niet onmogelijk! Wij delen graag onze ervaringen, maar zijn op onze beurt ook zeer geïnteresseerd in jouw ervaringen.

Geen stappen over het hoofd zien tijdens ERP implementatie? Neem eens contact met ons op!


https://www.ucgroup.nl/10-voorwaarden-succes-erp-implementatie/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link