Zoek binnen de UC Group website

3 misverstanden rondom gebruik OEE

  • Geschreven door:

20 april 2016

OEE (Overall Equipment Effectiveness) is voor productiebedrijven dé tool om haar effectiviteit inzichtelijk te brengen. Omdat de tool niet overal goed wordt gebruikt en er verschillende misverstanden over bestaan hebben wij voor de 3 meestvoorkomende misverstanden op een rij gezet.

Allereerst willen wij u er op attenderen dat:

Met een succesvolle implementatie van OEE is een rendementsverbeteringen tussen 10 en 25% geen uitzondering zijn. Het is daarom een veelgebruikte methode als onderdeel van continuous improvement

Dan nu de 3 meestvoorkomende misverstanden die dit succes kunnen voorkomen!

1. OEE is gericht op machines

Dit is wellicht één van de meest voorkomende misverstanden. De oorzaak hiervan ligt hoogstwaarschijnlijk in het gebruik van de term “Equipment”. Door de term “Equipment” wordt al snel de relatie gelegd naar de “machines”. De hardware, het onderhoud en de betrouwbaarheid van een productiemiddel. Hoewel het gaat om de effectiviteit van de inzet van materieel, is een relatie naar “Production Performance” in zijn algemeenheid en betere omschrijving. OEE is een hulpmiddel om verspillingen inzichtelijk te krijgen op alle fronten (Mens, Methode, Machine en Middelen).

2. OEE is vooral een management tool

Uiteraard is OEE bedoeld om de Performance van een productiemiddel te monitoren. Veelal worden keurig rapportages uitgedraaid, al dan niet met fantastische kleuren: groen = OK, rood is niet OK en Oranje zijn de twijfelgevallen. Deze worden netjes opgehangen op een Performance bord zodat Managers en Directeuren tijdens de “Gemba-Walk” goed en snel kunnen zien hoe de lijnen (of mensen!) presteren. Hier is uiteraard niets mis mee, maar een goede tool kan van veel meer waarde zijn.

Verliezen voorkomen doe je door kort cyclisch te sturen op basis van actuele informatie en productie status: Draait de lijn op schema? Lopen we voor of achter? Wat kan de operator NU doen om de huidige prestatie van de lijn te beïnvloeden, zodat de vereiste doelen gehaald of overtroffen worden. Er moet worden ingegrepen door de persoon die continue aan de lijn staat zodat er geen waardevolle tijd verloren gaat.

3. OEE biedt hapklare oplossingen

In tegenstelling tot wat veel managers graag zouden willen, geven OEE tools weinig antwoorden. Daarvoor zijn ze in mijn beleving ook niet bedoeld. Een goede tool legt op basis van heldere en eenduidige data de knelpunten en verspillingen bloot. Bij de keuze voor een OEE tool moet vooral gelet worden op welke wijze de operators en leidinggevende verleid worden om het “Waarom” te achterhalen. De verkregen informatie uit OEE roept de juiste vragen op en geeft richting aan de juiste analyses en oplossingen.

Op die wijze heb ik bij diverse organisaties aan kunnen tonen waar het verlies in de productielijnen zat. Het kan zijn dat dit aan de personele kant zat omdat men het met pauzetijden niet zo nauw nam, de kwaliteit van change overs te wensen overliet, men niet juist omging met een bottle neck of de snelheid van onderdelen van de lijn veel te hoog lag.

Waardevol instrument

Concluderend kan ik stellen dat OEE veel verder gaat dan het vaststellen van de prestatie van een productiemiddel.

  • OEE is een hulpmiddel om verspillingen inzichtelijk te krijgen op alle fronten (Mens, Methode, Machine en Middelen).
  • Een goed real time OEE dashboard maakt het mogelijk om de actuele prestatie continue te monitoren, zodat tijdig ingrijpen mogelijk is.
  • Tot slot geeft een goede OEE tool de mogelijkheid om rapportages te draaien voor het management.

Implementatie van Overall Equipment Effectiveness is niet zeer ingewikkeld, tegelijkertijd moet dit wel degelijk zeer zorgvuldig worden uitgevoerd. Onbegrip en wantrouwen liggen al snel op de loer, waardoor de implementatie gevaar loopt.


https://www.ucgroup.nl/3-misverstanden-rondom-gebruik-oee/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link