Zoek binnen de UC Group website

Behoefte aan vrouwen in supply chain is groter dan ooit

23 mei 2022

UC Group organiseert dit jaar voor de derde keer Women in supply chain, hét netwerk- en kennisevent voor vrouwen in leidinggevende supply chain functies. Doel van dit kleurrijke event is - behalve dat deelnemers volop kunnen netwerken en van elkaar leren - bijdragen aan een hogere genderdiversiteit in de top van met name logistieke bedrijven. De behoefte hieraan is groter dan ooit, betogen medeorganisatoren Jennifer van der Zijden en Anneke van de Mond. In deze blog leggen ze uit hoe dat zit en waarom vrouwen met logistieke managementfuncties dit evenement absoluut niet mogen missen.

Waarom organiseren jullie een logistiek evenement waar alleen vrouwen mogen komen? Die vraag krijgen we natuurlijk vaak en eerlijk gezegd waren enkelen van onze eigen consultants in het begin niet helemaal overtuigd van de noodzaak van een evenement speciaal voor vrouwen. Women in supply chain is ontstaan vanuit de behoefte om te netwerken, te leren van collega-(top)managers en om onszelf te verbeteren als professional in ons mooie vakgebied. Die behoefte hebben mannen natuurlijk net zo goed. Toch zagen we bij de eerste editie in 2018 gelijk al een wezenlijk verschil met de reguliere logistieke events. Zet vrouwen die in hun werk een uitzonderingspositie bekleden bij elkaar en je krijgt iets bijzonders! Herkenbaarheid van thema’s in het dagelijkse werk, ruimte voor elkaars professionele ideeën en een andere dynamiek van gespreksvoering maken dit evenement ‘anders dan anders’.

Genderdiversiteit

Eén van onze doelstellingen is zorgen voor meer ‘genderdiversiteit’ in de vakgebieden logistiek en supply chain management. Hoe hoger je in de management hiërarchie komt, hoe kleiner het aandeel vrouwen is. Op senior managementniveau schommelt het percentage al jaren tussen de  25%-29% en op executive niveau is dat zelfs maar 15%, blijkt uit cijfers van analistenbureau Gartner. Dit is niet alleen zonde van het onbenut feminien talent – er is een groot tekort aan mensen – maar is ook om andere redenen onwenselijk. Vrouwen in de top zorgen aantoonbaar voor een gezonder besluitvormingsproces, waarin niet degene die het hardste roept of met de meeste macht gelijk krijgt, maar degene met de beste ideeën. Dit bevordert het innovatief vermogen van bedrijven, leidt tot betere beslissingen en een breder draagvlak voor veranderingen. Medewerkers voelen zich gehoord.

Duurzaamheid

De thema’s voor de komende editie van Women in supply chain zijn duurzaamheid en operational excellence. Wat dit eerste onderwerp betreft, staan bedrijven voor een gigantische uitdaging. Om de klimaatdoelen te halen moet onze CO2-uitstoot uiterlijk in 2030 met meer dan 50% zijn gereduceerd (ten opzicht van 1990). Om dat te bereiken is vrouwelijk leiderschap harder nodig dan ooit, denken wij. Uit onderzoek komt naar voren dat vrouwen positiever staan tegenover CO2-reductie dan mannen en meer aandacht hebben voor duurzaamheid bij privé-aankopen. Maar er is nog iets. In het kader van de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive worden bedrijven in de nabije toekomst verplicht hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren en onder andere inzichtelijk te maken of alle medewerkers binnen het bedrijf gelijke kansen krijgen. Met een betere man-vrouw-balans in managementteams, snijdt het mes dus aan twee kanten.

Topsprekers

Om verdieping en praktische voorbeelden bij bovengenoemde thema’s te geven, zullen we weer een aantal topsprekers uitnodigen. Hun namen zullen de komende maanden bekend worden gemaakt. Om een indruk te geven van het niveau waarop we inzetten: in eerdere edities hadden we een keynote van voormalig bondcoach Vera Pauw, die als pionier wordt gezien binnen het vrouwenvoetbal. Ook Marike van Lier Lels – zij is o.a. COO bij Schiphol geweest en tegenwoordig president-commissaris bij ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter – stond al eens op het podium van Women in supply chain. Dus we hebben een naam hoog te houden. Naast de keynotes zijn ook de dialoogtafels zeer aanbevelenswaardig. Hier zullen experts en deelnemers verdiepende discussies houden over actuele supply chain thema’s en met elkaar delen hoe ze daar als leidinggevende mee omgaan.

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd en vervul je een leidinggevende functie in de logistiek of supply chain management, dan ben je van harte uitgenodigd om bij dit bijzondere evenement aanwezig te zijn. Het vindt plaats op donderdag 17 november in de Science Tower in Rotterdam, waar ook het kantoor van UC Group is gevestigd. Met onderstaande save-the-date-button zet je het event heel gemakkelijk in je agenda en ben je verzekerd van een plaats. Om alvast in de stemming te komen organiseren we in de aanloop naar 17 november nog een aantal webinars. Ook daar ben je van harte voor uitgenodigd. Vrouwen in supply chain zijn hard nodig dus schrijf je in en sluit je bij ons aan. Samen maken we onze sector innovatiever, duurzamer én kleurrijker.

Meld je aan voor het evenement 

Vrouwelijke professionals binnen UC Group 

Bovenstaand artikel is geschreven door twee vrouwelijke professionals binnen de UC Group: Jennifer van der Zijden en Anneke van de Mond. 


https://www.ucgroup.nl/behoefte-aan-vrouwen-in-supply-chain-is-groter-dan-ooit/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link