Is uw organisatie volwassen genoeg voor een demand-driven supply chain?

2 maart 2017

In een demand-driven supply chain wordt gewerkt op basis van werkelijke klantvraag met als doel maximale waarde te bieden voor de eindgebruiker tegen minimale kosten. Bedrijven die maatwerk aanbieden aan hun klanten zullen van een dergelijke supply chain gebruik maken.

Dit is mogelijk zonder meerkosten, maar alleen als de hele supply chain transformeert naar focus op de vraag van de klant. Hiervoor is inzicht nodig in de supply chain, samenwerking in de keten en één bedrijfsrichting.

 

Supply chain maturity

Een demand-driven supply chain wordt integraal aangestuurd met een Integrated Business Planning (IBP) proces. Dit is de meest volwassen fase in supply chain maturity.

Een demand-driven supply chain biedt voor elke schakel in de keten grote voordelen:

  1. Voorraadreducties van 30-50% ten opzichte van een traditionele push supply chain;
  2. Doorlooptijdverkorting naar maximaal 1 a 2 weken;
  3. Servicelevel van 99,9%.

De basis voor een dergelijke supply chain wordt gelegd door een optimaal Sales & Operations Planning (S&OP) proces, dat daarmee het omslagpunt is naar een volwassen supply chain.

Het doel van S&OP is om het aanbod zo optimaal mogelijk aan te laten sluiten op de vraag. Het management neemt hierbij beslissingen indien dit niet het geval is en beslist ook bij trade-offs. Dit is de kracht van de S&OP-meeting en is daarmee ook een effectief communicatiemiddel om een bedrijf in één richting te laten bewegen. Daarnaast biedt S&OP supply chain zichtbaarheid.

Dit effect wordt versterkt door nauwe samenwerking met alle afdelingen, maar ook met externe partijen. Er is dan sprake van een IBP-proces, de volgende fase van supply chain maturity. Dit is alleen mogelijk bij een optimaal S&OP-proces.

 

Veel bedrijven blijven steken in de ontwikkeling bij de S&OP fase

Een goed uitgevoerd S&OP-proces proces zorgt er dus voor dat bedrijven beter kunnen voldoen aan de klantvraag met lagere kosten. Veel bedrijven worstelen echter nog met het verkrijgen van een optimaal S&OP-proces of moeten er zelfs nog aan beginnen! Hierdoor blijven ze een focus houden op operationele planning en korte termijn, met als gevolg constante bijsturing, spoedorders en hectiek.

Veel bedrijven die wel een S&OP-proces hebben, zien echter dat het resultaat ervan onvoldoende is of dat het proces zelf vele verspillingen kent. De grootste valkuil bij implementatie van S&OP is dan ook te snel starten, zonder goed begrip van S&OP en een stabiel proces.

 

Hoe volwassen is uw supply chain?

De volwassenheid van uw supply chain kunt u eenvoudig laten boordelen, onder andere met een gratis S&OP/IBP audit. Afhankelijk van de uitkomst kunnen vervolgstappen worden gedefinieerd om de supply chain te brengen naar de volgende fasen van volwassenheid. Het expertartikel ‘Sales & operations planning – de basis voor integrated business planning’ biedt een roadmap voor een succesvolle S&OP implementatie.

 

Wouter Eijkelkamp

Partner UC planning & customer service

 

Wouter Eijkelkamp is senior supply chain planning & process improvement specialist en heeft ruime ervaring met S&OP.


https://www.ucgroup.nl/demand-driven-supplychain/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link