Zoek binnen de UC Group website

Een adaptieve supply chain in een veranderende wereld

30 oktober 2019

Een flexibele organisatie in een snel veranderende wereld. Volgens Pascal van Beek, managing director van interim- en consultancybureau voor supply chain en productievraagstukken, UC Group, moet de supply chain van een bedrijf adaptief zijn ingericht om adequaat te kunnen reageren op maatschappelijke veranderingen en technische ontwikkelingen.

Nieuwe technologieën, digitalisering, een consument met een zeker eisenpakket

Er verandert momenteel veel en dit brengt voor organisaties vaak onzekerheid met zich mee. “Veel bedrijven en ketens zijn nog ingericht op stabiele marktcondities”, legt Van Beek uit. “Een businesscase stond voorheen voor een lange periode vast, de inrichting van een warehouse bleef tien jaar staan. Dit was geruime tijd ook mogelijk omdat de producent of retailer de marktvraag bepaalde.” Maar tijden zijn veranderd. “Onze huidige omgeving is complexer geworden en het is juist de consument die aan het roer is komen te staan”, verklaart Van Beek. “Of het nu gaat om leversnelheid, betrouwbaarheid, www.ucgroup.nl

flexibiliteit of de duurzaamheid in een keten, om snel te kunnen schakelen en bij te blijven in een concurrerende markt moet je vooral niet vast komen te zitten in een rigide organisatiestructuur.”

Een goed voorbeeld op dat gebied is de stap die Inditex enkele jaren geleden zette om hun supply chain adaptief te maken. Zij haalden hun outsourcing dichterbij huis, in plaats van Azië wordt kleding in omliggende landen zoals Portugal, Italië en Marokko geproduceerd. “We zien dat outsourcing steeds vaker naar de eigen regio wordt gehaald. Enerzijds komt dat door de vraag naar duurzaamheid van de consument, het scheelt CO2-uitstoot omdat de items minder ver hoeven te reizen en de arbeidsvoorwaarden zijn vaak beter in onze eigen regio. Maar ook zorgt het voor meer flexibiliteit in de keten, omdat de lijnen korter zijn. Collecties hoeven bijvoorbeeld in minder grote oplages geproduceerd te worden. Wanneer blijkt dat de vraag groter is dan het aanbod kan er snel worden bijgemaakt. Dit scheelt aanzienlijk in anders onnodig gemaakte kosten en afval, wat

de hele keten ook duurzamer maakt. Een win-winsituatie.” Snel, sneller, snelst. Naast de vraag naar duurzaamheid is ook de leversnelheid een duidelijk zichtbare trend. Consumenten en klanten verwachten dat producten next-day worden geleverd en de voorspelling is dat de vraag voor een nog snellere levering in de e-commerce zal blijven toenemen. “We zien snelle ontwikkelingen op het gebied van mechanisatie en robotisering, bijvoorbeeld in warehouses waarin menselijke handelingen door gemechaniseerde oplossingen worden overgenomen.” Maar ook door het delen van data kan volgens Van Beek de supply chain aanzienlijk efficiënter worden gemaakt. “Data maakt inzichtelijk hoe effectief een warehouse proces is, of beter waar in de gehele keten de bottlenecks zitten. Door dit soort data te genereren en in de keten met elkaar te delen kunnen pijnpunten worden opgelost, kan efficiency worden verbeterd met vaak ook grote voordelen voor het milieu.”

Hoe stem je je organisatie af op deze snel veranderende wensen? En hoe zorg je ervoor dat je je concurrentiepositie versterkt en duurzaam vooruitstrevend wordt? UC Group adviseert bedrijven hoe ze dit binnen hun supply chain kunnen realiseren en helpt bij de transitie. De uiteindelijke aanpak, die wordt bepaald na een gedegen bedrijfsanalyse en het exploreren van mogelijke ontwikkelscenario’s, verschilt per onderzoeksvraag en is maatwerk. “Bij sommige onderdelen in de supply chain, zoals de mechanisatie van een warehouse, is de return on investment hard te maken, dit vraagt om een aanpak met een duidelijke kop en start”, legt van Beek uit. “Maar bij een complexe verandering zoals digitalisering binnen de gehele keten, raad ik aan om te kiezen voor een strategie waarbij stap voor stap veranderingen in kleinere projecten worden uitgerold. Dit geeft je de mogelijkheid om binnen het grotere geheel bij te sturen voordat je een volgende stap neemt.”

Om je organisatie adaptief te krijgen hoef je niet alle kennis en kunde in eigen huis te hebben. UC Group ondersteunt door een multidisciplinair team van professionals met veel ervaring in de supply chain, productie en logistiek. Iedere professional heeft zijn eigen specialisatie en begeleiding kan solo of door een volledig team worden uitgevoerd. Ook kan een veranderkundige meehelpen om in het traject niet het menselijke aspect uit het oog te verliezen. “Vergeet nooit wat de impact van verandering op je organisatie is. Een goede afstemming met je medewerkers legt de bodem voor een duurzaam vooruitstrevende organisatie. De betrokkenheid heeft bovendien als neven effect dat je je medewerkers bindt. En dat is in onze huidige arbeidsmarkt met schaarste wel zo relevant.”

Bron: Financieel Dagblad, Analyse, oktober 2019


https://www.ucgroup.nl/een-adaptieve-supplychain/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link