Zoek binnen de UC Group website

Een tour door het nieuwe pronkstuk van DHL Parcel

  • Geschreven door:

17 juli 2019

Elke maand bezoeken wij met de young professionals van UC Group een bedrijf om inspiratie op te doen en onze kennis te verbreden. Deze maand zijn wij op bezoek geweest bij DHL Parcel in Zaltbommel. De bouw van dit nieuwe pand is voltooid, maar nog niet operationeel.

DHL Parcel in Zaltbommel fungeert als sorteercentrum waar voornamelijk cross-docking zal plaatsvinden om de internationale stroxom van pakketjes die binnen komen te distribueren naar de verschillende logistieke hubs in Nederland. Een groot deel van de operatie is geautomatiseerd met een smart solution. In de periode 2017 t/m 2019 heeft DHL een aanzienlijke investering gedaan met de nieuwbouw van de locaties Amsterdam en Zaltbommel. Het bedrijf is marktleider op het gebied van B2B pakketzendingen en in de B2C markt staat DHL een sterke tweede.

Het gebouw

Dit gebouw is in vele opzichten uniek. Eén van deze unieke aspecten is dat dit de eerst DHL-locatie is die over de gehele gevel een gele muur heeft. Als je binnenkomt, valt naast de gigantische sorteerinstallatie, de houten constructie in het magazijn op, uniek voor gebouwen zoals deze. De reden voor de houten constructie is, dat dit sneller en efficiënter bouwt en door dit ontwerp geeft dit het warehouse een elegant design. Wij zijn in ieder geval fan!

Een ander leuk feitje is dat dit gebouw 11.000 zonnepanelen op het dak heeft liggen. Deze gigantische spiegel heeft als effect dat deze vestiging van DHL een zero emission label heeft en een BREEAM-duurzaamheidskeurmerk, het pand van DHL is namelijk ook volledig gas loos. Gezien het feit dat een groot gedeelte van de interne operatie geautomatiseerd is, is dit een indrukwekkende prestatie bij het ontwerp van deze vestiging. De zonne-energie zal in de basis gebruikt worden voor het DHL pand, maar in het geval dat er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, kan deze zonne-energie worden uitgewisseld met de buren en andersom kan dit uiteraard ook.

Met het oog op de toekomst, is er bedacht om een lus neer te leggen om elektrische voertuigen op te laden, met mogelijkheid tot uitbreiding. Zodra hier een goed ontwerp voor op de markt is, kan DHL deze ontwikkeling ondersteunen. Naast de zojuist genoemde duurzame oplossingen, is er tijdens het ontwerp ook een groenplan gemaakt, voor flora en fauna.

Met alle duurzame oplossingen en het geautomatiseerde sorteersysteem heeft het systeem een capaciteit van 40.000 pakketjes per uur. In het piekmoment arriveert elke minuut een vrachtwagen! Het gehele pand staat op 9.1 hectare grond waarvan het warehouse 28.000 M2 groot is. Het systeem telt 18 weegschalen, 4 camerasystemen, 8 crossover lines en 2 sorteerinstallaties.

Loose load solution

Er wordt onderscheid gemaakt in drie stromen: pallets, conveyables en non-conveyables. Bij het laden van een trailer gaat veel ruimte verloren met het gebruik van pallets. Bij het gebruik van een losse lading kan circa 1,5 keer zoveel lading worden geladen. Door middel van een uitschuifbare arm in combinatie met een conveyor en een operating plateau kan een transitie worden gemaakt tussen het geautomatiseerde systeem en de manuele handling van het laden van de losse pakketjes.

Ondanks dat het gehele sorteer proces geautomatiseerd is zullen er toch 150 FTE worden ingezet voor het in- en uitladen, waardoor je ook wel een beeld krijgt bij de omvang van de operatie. Bij het bezoeken van het pand is te zien dat er veel werk en aandacht in het ontwerp van het pand is gestopt. Ook het geautomatiseerde systeem is volledig geoptimaliseerd en goed ontworpen. Toch worden de 200 werknemers die straks deel uit zullen maken van deze DHL-locatie niet tekortgeschoten en is ook aan het menselijke aspect goed gedacht, zodat deze werknemers in deze prachtige futuristische DHL-vestiging kunnen werken.


https://www.ucgroup.nl/een-tour-door-het-nieuwe-pronkstuk-van-dhl-parcel/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link