Zoek binnen de UC Group website

Digitalisering in de logistiek en engineering

14 oktober 2019

“Digitalisering is het digitaal maken van analoge en handmatige processen” is de definitie van digitalisering. Vervolgstap is het verzamelen van data en hier informatie uit halen.

 

Wat is digitalisering?

“Digitalisering is het digitaal maken van analoge en handmatige processen” is de definitie van digitalisering. Vervolgstap is het verzamelen van data en hier informatie uit halen. Een zo genoemd data factory kan opgezet worden. Momenteel vindt nog niet genoeg datatransitie plaats om deze data factories op te kunnen zetten.

Een aspect wat voor bedrijven vaak een drempel is om te investeren in digitalisering, is de kosten hiervan. Investeringen in het digitaliseren van processen binnen een bedrijf zijn echter altijd langetermijninvesteringen en moet een bedrijf in ‘the bigger picture’ plaatsen. In een sector waar weinig marge te behalen valt, moeten dit soort investeringen gemaakt worden om kosten te besparen op processen, waarbij de processen ook efficiënter ingericht moeten worden.

Naast interne optimalisatie van processen is meer winst te behalen voor het digitaliseren van processen. “Data is het nieuwe goud” wordt ook wel eens gezegd, dit komt omdat nieuwe technologieën zoals Artificial Intelligence (AI) hun kracht halen uit big data. Bedrijven die deze informatie bezitten zouden dit kunnen verkopen en kunnen geld verdienen met het verkopen van ruwe data.

Wat zijn de grootste huidige ontwikkelingen?

Binnen de engineering en de logistiek wordt gesproken over industrie 4.0 en logistiek 4.0. Binnen industrie 4.0 wordt vooral gekeken naar de digitalisering van bijvoorbeeld fabrieken. Verwacht wordt dat de fabrieken die we nu kennen, zullen veranderen naar slimme fabrieken die zelf in staat zijn interne processen te beheren en uitdagingen op te lossen.

Een logistiek 4.0 systeem brengt verbetering op de volgende vier kerngebieden: efficiëntie, wendbaarheid, duurzaamheid en veerkrachtigheid. Data gedreven logistiek maakt het namelijk mogelijk om een efficiënte planning te realiseren zonder op flexibiliteit in te leveren. En daarmee geeft het een impuls aan duurzame logistiek. Data-analyse is naast vlootomvang, vierkante meters en slotcapaciteit een strategisch logistiek hulpmiddel, mogelijk in de toekomst zelfs de belangrijkste.

Om te begrijpen hoe de ontwikkelingen binnen industrie 4.0 en logistiek 4.0 tot stand komen is het belangrijk om te weten wat de huidige ontwikkelingen zijn en welke systemen de grootste veranderingen teweeg brengen. De onderstaande ontwikkelingen hebben momenteel de grootse impact.

            Cloud Computing

Dit geeft de mogelijkheid voor gebruikers om altijd en overal toegang te hebben tot de systemen waarmee zij werken.

            Internet of Things (IoT)

Informatie en meten is alles, de ontwikkeling binnen IoT geeft de mogelijkheid om de verbinding te leggen tussen connected machines, mensen en systemen binnen een organisatie

            Artificial Intelligence (AI)

AI is in staat, door middel van data, beslissingen te nemen, waardoor forecasting of planningshandelingen door systemen kunnen worden overgenomen. In combinatie met IoT kan bijvoorbeeld preventief onderhoud worden ingepland.

            Blockchain

Met alle nieuwe data aanwezig is Blockchain een oplossing om deze gevoelige gegevens op een betrouwbare manier te distribueren binnen de organisatie, maar ook buiten de organisatie indien gewenst.

            Quantum Computing

Voor de huidige technologische ontwikkelingen is veel computerkracht nodig om snel resultaat te kunnen realiseren. Quantum Computing is de ontwikkeling om deze kracht te kunnen leveren.

 

            Virtual reality (VR) / Augmented reality (AR)

AR en VR geven de mogelijk om een virtuele wereld te creëren of om de fysieke wereld en de virtuele wereld te combineren. De mogelijkheden om deze ontwikkeling toe te passen verschillen van consumenten die thuis kleding kunnen passen, patiënten die ‘thuis’ aan de ontbijttafel kunnen zitten, remote maintenance van machines en slimme orderpicking binnen een warehouse.

            Robotica

Verschillende processen en handelingen kunnen tegenwoordig worden uitgevoerd door robots en cobots (dit laatste zijn robots die samenwerken binnen een proces stap met een mens en de mens ontlasten in een deel van de taken). Het inzetten van robots zorgt ervoor dat medewerkers meer tijd hebben om te focussen op andere processen en werkzaamheden, wat ook de flexibiliteit van organisaties vergroot.

Voorbeelden van digitalisering

Ook binnen de projecten waarbij UC Group zich mee bezig houdt, is deze trend richting Logistiek 4.0 goed te merken. Steeds vaker hebben bedrijven behoefte aan slimmere en gemechaniseerde processen.

Een actueel voorbeeld hiervan is het installeren en implementeren van een ‘dynamic pick systeem’ in een magazijn. Een dynamic pick systeem kan een combinatie zijn van een shuttle systeem en een automatisch sorteersysteem. De systemen achter deze oplossing bedenken en zoeken zelf de meest optimale pick route binnen dit shuttle systeem.  En bieden de goederen op de meest efficiënte manier aan bij de werknemer die verantwoordelijk is voor het packen van de pakketten. Deze oplossing zorgt voor een enorme tijdsbesparing van replenishment en picken. Vervolgens gaat het pakket in het automatisch sorteer systeem, waardoor ook het sorteren van pakketten op distributieroutes efficiënter en sneller verloopt. Daarnaast wordt in het ontwerp de mogelijkheid meegenomen om in de toekomst robots in te zetten bij dit proces, waardoor minder werknemers nodig zijn. Zoals eerder aangegeven, zorgen deze mechanisatie oplossingen ervoor dat de werknemers zich kunnen focussen op andere processen en (minder belastende) werkzaamheden


https://www.ucgroup.nl/digitalisering-de-logistiek-en-engineering/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link