Zoek binnen de UC Group website

Zijn er gratis cloud BI tools?

13 december 2016

Er zijn nu volwassen BI (Business Intelligence) tools die volledig in de cloud draaien. Deze cloud BI tools bieden veel mogelijkheden en dat zonder dat je hoeft te investeren in dure software. Zoals voor de meeste cloud oplossingen geldt heb is je oplossing natuurlijk altijd bereikbaar via verschillende devices (pc, mobile, tablet etc.).

Voor ieder bedrijf dat weleens over BI heeft nagedacht als volgende stap na de Excel is dit echt iets om een keer te proberen. Aanmelden is in beide gevallen een kwestie van een paar minuten. Daarna kun je starten.

Twee bekende BI tools in de cloud zijn die van Amazon QuickSight en van Microsoft Power BI. Deze tools hebben een aantal belangrijke zaken met elkaar gemeen die het interessant maken om een eerste stap te zetten eens een cloud BI tool te proberen.

Welke technieken biedt cloud BI?

Alle BI technieken zijn in beide tools voorhanden. Van het verzamelen van de data tot het bewerken van de gegevens en het grafisch weergeven en de drill-down mogelijkheden. De tools zijn vanzelfsprekend te gebruiken op desktop, tablet en mobile en je koppelt resultaten en grafieken gemakkelijk met je website. Lekker makkelijk en altijd up-to-date!

Gegevens direct beschikbaar

Tegenwoordig kunnen cloud BI tools van steeds meer plekken de data verzamelen, óók van de data die niet in de cloud staat. Gebruik je een cloud toepassing, zoals bijvoorbeeld Salesforce of Google analytics, dan kan de BI tool hiermee worden gekoppeld en zijn de gegevens direct beschikbaar.

Lokale gegeven waren altijd al in de vorm van een CSV- of Excel-file te uploaden naar de cloud, maar dat is veel handwerk. Veel interessanter zijn de nieuwe mogelijkheden om vanuit de cloud een lokale database automatisch te benaderen. Geen exports en uploads meer: alles direct gekoppeld. De term hiervoor is ‘hybride cloud’.

Verhalen en delen

Met cloud BI tools is het mogelijk om het verhaal achter de cijfers te vertellen en dit verhaal (plus de cijfers) te delen met een grote groep mensen. Het verhaal is een soort ‘guided tour’ langs de verschillende cijfers en grafieken, daarmee kunt u specifieke aspecten belichten en delen.

Kosten?

Instappen kan niet goedkoper. Bij beide cloud leveranciers is er een gratis variant. De kosten zijn per maand zijn uiteraard wel afhankelijk van het gebruik. De voorwaarden verschillen per leverancier, zo kun je bij Amazon tot 60 dagen een 4 gebruikers accounts gratis proberen en heeft Microsoft een 1 gebruiker account onbeperkt in tijd beschikbaar.

Geen beperking aan groei

Met BI in de cloud is er geen beperking aan de groei van data, gebruikers, interfaces en snelheid. Als de BI tool bevalt en er meer en de behoefte groeit, dan groeit het tool als vanzelf mee. Anderzijds, als de plannen groots waren en uiteindelijk blijft het BI gebruik klein, dan zijn er geen enorme investeringen verloren gaan.

Conclusie

Hedendaagse cloud BI tools zijn voorhanden en gratis te proberen. Als het bevalt dan zijn er talloze mogelijkheden om de tool verder aan te laten sluiten bij de behoeften in groei en functionaliteit. Dit kan zelfs zonder ingrijpende technische aanpassingen.

Dit wetende: is er dan een beter moment om cloud BI vandaag te proberen?


https://www.ucgroup.nl/gratis-cloud-bi-tools/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link