Zoek binnen de UC Group website

iSHARE Adoptie: UC Group neemt vanaf 1 oktober het stokje over.

11 oktober 2019

Met iSHARE wil het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP), hét platform ter bevordering van data delen in de logistiek en onderdeel van het Topsector Logistiek programma, data delen in de logistieke sector verder aanjagen. Met het delen van data kunnen bedrijven niet alleen kosten besparen, maar ook hun operatie versnellen en verbeteren.

De afgelopen drie jaar is onder leiding van Innopay in co-creatie met andere marktpartijen, waaronder UC Group, gewerkt aan het afsprakenstelsel voor de logistiek, iSHARE.

Nu is het stelsel klaar om naar een volgende fase gebracht te worden.

UC Group is vanaf 1 oktober samen met Portbase, Cargonaut en ECS International verantwoordelijk voor de Adoptie van iSHARE. Hierbij gaat UC Group op zoek naar de waarde van data delen in de logistiek: “Wij onderzoeken graag met verladers en logistiek dienstverleners wat iSHARE hen kan bieden. Wat zijn de mogelijkheden voor digitaal data delen? En welke voordelen levert dat op.”

Dat is de vraag waarover UC Group graag met verladers en logistiek dienstverleners in gesprek gaat. “Wij hebben een achterban met bijna zestig professionals die allemaal meer dan tien jaar ervaring in de logistiek hebben. Wij zien elke dag opnieuw dat op het gebied van data delen nog veel winst is te behalen. Omdat we data delen vanuit de logistieke praktijk aanvliegen hebben wij de aanbesteding van de Adoptie van iSHARE gewonnen.”, vertelt Peter Jasperse, lid van het iSHARE-team.

Door iSHARE te gebruiken kunnen bedrijven de voordelen van data delen vergroten. “Als twee partijen data willen delen, is het relatief eenvoudig om daarover bilaterale afspraken te maken. Maar nu logistieke ketens zijn veranderd in complexe netwerken, is dat onbegonnen werk om met alle partijen in de keten goede afspraken te maken. Met het iSHARE-afsprakenstelsel hoeven bedrijven geen afspraken meer te maken over identificatie, authenticatie en autorisatie van ketenpartners. Dat scheelt tijd en kosten, maar maakt het ook aantrekkelijker om te starten met data delen”, vertelt Joost Koolen, eveneens lid van het iSHARE-team.

Toepassingen identificeren

Peter wijst op het tempo waarin verladers wisselen van logistiek dienstverleners. Die logistiek dienstverleners schakelen op hun beurt weer onderaannemers in. “Verladers steken veel tijd en geld in het opzetten van EDI-verbindingen. Als ze een jaar later van dienstverlener wisselen, kunnen ze weer opnieuw beginnen. Met iSHARE kost dat veel minder tijd. Bovendien biedt het afsprakenstelsel de mogelijkheid aan de chauffeur van een onderaannemer om namens de verlader op te treden en bijvoorbeeld een container op een terminal in Rotterdam op te halen.” Joost vult daarbij aan: “Kijk ook naar de tijd die partners kwijt zijn met bellen en mailen over verwachte aankomsttijden. Als ze die informatie digitaal delen, levert dat grote voordelen op.”

UC Group wil met zowel verladers als logistiek dienstverleners om tafel om concrete toepassingen te identificeren. Met welke partners kunnen ze data uitwisselen? Welke data-uitwisseling levert de grootste voordelen op? En wat zijn obstakels die de data-uitwisseling in de weg staan? “Samen met brancheorganisaties als evofenedex en Transport & Logistiek Nederland willen we sleutelpartijen identificeren. Dat zijn partijen die een belangrijke rol in een netwerk spelen, denk aan verladers die veel verschillende vervoerders inschakelen of expediteurs die namens veel verladers containers importeren. Juist voor die sleutelpartijen met veel ketenpartners biedt iSHARE voordelen. Bovendien komen via de sleutelpartijen ook die kleinere ketenpartners in aanraking met iSHARE”, stelt Peter, die hoopt op een olievlekwerking.

Voor alle modaliteiten

UC Group is niet alleen verantwoordelijk voor Adoptie. Het bedrijf werkt nauw samen met Portbase en Cargonaut, de bedrijven achter de community-systemen in de grote zeehavens en op Schiphol. Voor de technische expertise werkt UC Group nauw samen met IT-dienstverlener ECS International. “Binnen deze vier bedrijven hebben we sleutelpersonen aangewezen die samen een team vormen, maar ook binnen hun eigen organisaties de kar trekken. Samen met hun achterban beschikken we over grote slagkracht en kunnen we voor elk vraagstuk de juiste experts inschakelen”, verklaart Joost. “We hebben dus uitgebreide kennis over alle modaliteiten. Niet alleen wegtransport, maar ook zeevracht, luchtvracht, binnenvaart en railtransport. We praten nu zelfs met fietskoeriers.”

Peter benadrukt dat iSHARE niet alleen interessant is voor sleutelpartijen met grote logistieke stromen en veel ketenpartners. Hij is ervan overtuigd dat het afsprakenstelsel voordelen biedt voor elke partij in de logistieke sector. “Maar wij willen niet alleen in gesprek treden met verladers en logistiek dienstverleners, maar ook met IT-partijen die TMS, WMS of ERP-systemen aan die partijen leveren. Ook zij spelen een belangrijke rol in de adoptie van iSHARE.” Bovendien is iSHARE maar één stukje van de puzzel. “Wij willen graag met bedrijven, organisaties en IT-partijen om tafel om de hele puzzel op te lossen. Wat is nodig voor een papierloze logistiek? Die vraag willen we beantwoorden.”

Deep dive in iSHARE

Het Adoptie team is klaar voor de volgende stap. De afgelopen weken hebben zij  een ‘deep dive’ in het afsprakenstelsel genomen. Op de vakbeurs ICT & Logistiek presenteren ze zich aan het publiek en nemen ze geïnteresseerde bezoekers mee in de vraag: ‘what’s in it for me?’ We nodigen iedereen uit voor een bezoek aan de iSHARE-stand. “Wij hebben binnen UC Group niet alleen een groot aantal logistieke specialisten, maar mensen met kennis en ervaring op IT-vlak. Juist die mix van kennis en ervaring op het gebied van logistiek en IT maakt ons tot een geschikte partij om iedereen te overtuigen van de mogelijkheden van iSHARE.”

Tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek van 5 – 7 november a.s. verzorgt UC Group elke beursdag de theatersessie ‘iSHARE: what’s in it for you?’ in het theater van het iSHARE-paviljoen van 14.00 – 14.30 uur. Interesse om deze bij te wonen? Ga dan naar de site van ICT & Logistiek.


https://www.ucgroup.nl/ishare-adoptie-ucgroup/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link