Zoek binnen de UC Group website

Ketenbrede planning, van toekomstmuziek naar (harde) werkelijkheid

23 mei 2022

Over end-to-end supply chain planning zijn vele misverstanden en het concept wordt in de praktijk nog zelden toegepast. Door de naderende transitie richting klimaatneutrale ketens en circulariteit zal dat veranderen, zeggen planningsexperts Marleen Veth en Peter Bol van UC Group. In deze blog leggen ze uit waarom en welke barrières daarbij zijn te overwinnen.

In de wereld van logistiek en supply chain draait alles om planning. Wat wordt de strategie? Wat vraagt de klant? Wat zijn je beschikbare middelen? Wanneer ga je wat produceren? Welke artikelen leg je op voorraad en hoeveel? Alleen door dit goed te plannen, ben je als bedrijf in staat je doelen te verwezenlijken: je klantbelofte waar te maken en tegelijkertijd grip te houden op je kosten door bijvoorbeeld fabrieken optimaal te benutten je vrachtwagens zo vol mogelijk te beladen. Planning is cruciaal om succesvol te zijn en speelt zich af op allerlei niveaus en deelgebieden van supply chain management. Op operationeel niveau heb je bijvoorbeeld demand planning, material requirements planning, productieplanning, warehouse planning en transportplanning en meer op strategisch niveau kom je Sales & Operations Planning (S&OP) en Integrated Business Planning (IBP) tegen.  

Sustainability goals als driver 

Een term die je momenteel veel hoort is end-to-end supply chain planning, een concept waarbij je niet één deelgebied, niet één bedrijf maar met een hele keten van bedrijven een bepaald doel probeert te bereiken. Dat hiermee geweldige kostenvoordelen zijn te behalen, daar zijn vele boeken over vol geschreven, maar toch kwam je in het in de praktijk nog niet veel tegen. Bedrijven vonden het te complex of zagen er tegenop om de baten met andere bedrijven te moeten delen. Waarom ketenbreed plannen nu weer in zwang komt, komt onder andere door de duurzaamheidstransitie. Bedrijven worden van overheidswege gedwongen hun CO2 footprint te verlagen en moeten daarbij de hele keten in ogenschouw nemen. Jouw toeleveranciers en vervoerders stoten immers ook CO2 uit en dat is deels door jouw toedoen, dus wil je daar iets aan doen móet je wel ketenbreed samenwerken en plannen.

Planning meer dan visibility 

Wat opvalt is dat veel mensen die het woord end-to-end supply chain planning in de mond nemen, het vooral hebben over hun eigen bedrijf. Dat klopt dus eigenlijk niet. Voor grote bedrijven met eigen fabrieken, die hun eigen grondstoffen, halffabricaten en eindproducten produceren is dat nog te begrijpen, maar voor de meeste bedrijven betekent end-to-end toch echt iets anders. Namelijk plannen óver bedrijven heen: samen met je klanten en je toeleveranciers forecasts maken, samen kijken hoe je capaciteiten beter kunt benutten en samen de voorraden optimaliseren. Die samenwerking begint met inzicht in elkaars processen, visibility met een mooi woord, maar echt plannen gaat nog een stap verder. Daarbij ga je echt gezamenlijk beslissingen nemen. 

Volatiliteit en onzekerheid 

Juist in dit bedrijfsoverstijgend plannen zit de grootste meerwaarde maar ook de meeste complexiteit. Hier zitten veel barrières voor bedrijven. Ze zien er bijvoorbeeld tegenop om de noodzakelijke IT-systemen aan te schaffen en te implementeren. De tools worden weliswaar steeds beter maar het duurt nu eenmaal een tijdje voordat je zo’n ketenbreed, allesomvattend planningsplatform draaiend hebt. Dit vraagt ook veel kennis over supply chain management en doorzettingsvermogen van mensen. Wat ook niet helpt is dat er momenteel enorm zoveel volatiliteit en onzekerheid heerst in de markt. Doorlooptijden zijn totaal onvoorspelbaar en er is een groot tekort aan grondstoffen. Logisch dat mensen denken: Waarom zou je plannen maken als die binnen een dag al achterhaald zijn geworden? 

Scenarioplanning noodzakelijk 

Bedrijven staan voor een dilemma. De urgentie voor end-to-end supply chain planning wordt steeds groter, maar ook de complexiteit neemt toe en er ontstaan meer barrières. Dit is een patstelling die wij als UC Group graag helpen doorbreken. Goede IT-systemen zijn randvoorwaardelijk maar waar het vooral om gaat is dat bedrijven vertrouwen krijgen in elkaar en bereid zijn supply chain data met elkaar te delen. Door forecasts uit te wisselen en ketenpartners inzicht te geven in elkaars voorraad en capaciteit, is het mogelijk om gezamenlijk de onzekerheid te reduceren. Ook belangrijk is dat bedrijven aan scenarioplanning gaan doen. Ketens moeten flexibel kunnen reageren op veranderingen en kunnen switchen tussen vooraf doorgerekende scenario’s. Dit vraagt om bewustwording bij mensen en om nieuwe vormen van samenwerking, is onze ervaring. 

Dit alles is makkelijker gezegd dan gedaan. UC Group weet als geen ander hoe complex ketenplanning is en wat er allemaal bij komt kijken. We zien gelukkig ook de voorbeelden van bedrijven waar het succesvol is geïmplementeerd en die ervaringen willen we graag me je delen. Jarenlang was end-to-end supply chain planning toekomstmuziek, nu is het tijd om het in de praktijk te brengen.  

De S&OP experts van UC Group 

Bovenstaand artikel is geschreven door Peter Bol en Marleen Veth.  

Peter Bol: Supply Chain professional met een track record in Speciality planning; verkoopprognose, voorraadplanning, inkoop- en productieplanning en implementatie van Sales & Operations Planning.

Marleen Veth: Supply Chain professional, verbinding maken en optimalisatie in de keten. Met de focus op stakeholders in het proces


https://www.ucgroup.nl/ketenbrede-planning-van-toekomstmuziek-naar-harde-werkelijkheid/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link