Zoek binnen de UC Group website

Laat je logistiek niet ontsporen – grijp op tijd in!

3 maart 2025

Logistieke afdelingen staan onder immense druk en managers verliezen de controle. Pas als de bom is gebarsten, worden interimmanagers ingeschakeld. Veel te laat, vinden de interimmanagers Marcel van Sas en Bart van Keulen. In deze eerste blog uit een tweeluik benadrukken ze het belang van tijdig ingrijpen. In hun tweede blog leggen ze uit hoe UC Group hierbij kan helpen.

Een toenemend aantal logistieke bedrijven komt in een crisis terecht. Medewerkers melden zich ziek of gaan uit dienst, de leverbetrouwbaarheid neemt af, procedures worden minder nageleefd en de verantwoordelijke managers nemen ontslag. Of krijgen ontslag. De oorzaak hiervan is een combinatie van factoren.

Allereerst is er de gigantische druk die op supply chains staat. De wereld wordt complexer, assortimenten groeien, er is een tekort aan personeel en er is grote onzekerheid. Zowel in de vraag als in het aanbod. Als productiebedrijf of groothandel ben je afhankelijk van je toeleveranciers, maar klanten hebben daar geen boodschap aan. Die willen snel en compleet worden beleverd. Als jouw inkoopgoederen vertragingen oplopen in het Suez-kanaal of als een tekort is aan grondstoffen, is dat jouw verantwoordelijkheid.

Het is voor bedrijven momenteel al lastig genoeg om overeind te blijven, laat staan om te verbeteren. Uit onderzoek van McKinsey* blijkt dat westerse bedrijven in de afgelopen vijf jaar nauwelijks productiever zijn geworden. En dat terwijl de kosten juist keihard stijgen. Dit beschouwen wij als een tikkende tijdbom want bedrijven verliezen hiermee op de lange termijn hun concurrentiepositie.

Managers nemen ontslag

Een andere oorzaak van de logistieke crisis is dat mensen overbelast raken. Mensen op leidinggevende posities zijn alleen nog aan het ‘brandjes blussen’ en verliezen, ook door de stijgende complexiteit, de grote lijn uit het oog. Onder het mom van ‘het is nu eenmaal druk’ voelen ze zich ook minder verantwoordelijk voor de algehele performance. Ze verliezen de grip en ook het eigenaarschap. Medewerkers worden niet meer consequent op fouten aangesproken en procedures minder nageleefd. Het gevolg is dat mensen het plezier in hun werk verliezen en om zich heen gaan kijken. Wanneer zij besluiten ontslag te nemen en bij een ander bedrijf gaan werken, verdwijnt niet alleen waardevolle kennis en ervaring, maar ontstaat er ook een acuut probleem.

Eerder hulp inschakelen

Dit is het moment waarop directies vaak een interimmer inschakelen! Iemand die ‘puin komt ruimen’. Ons dringende advies is: laat het niet zover komen! Je kunt een crisis namelijk al

veel eerder aan zien komen. Door tijdig hulp in te schakelen, kun je heel veel ‘herstelkosten’ besparen. Binnen UC Group hebben we een model ontwikkeld waarin we vier fases onderscheiden: de stabiele fase, de signaleringsfase, de structurele verslapping en de crisis. Begrijpelijk dat je bij de eerste signalen niet meteen hulp inroept, maar toch kun je juist dan de schade nog voorkomen en wellicht je mensen behouden. Met ons model breng je in kaart in welke fase je bedrijf zich bevindt. Met een aantal gerichte maatregelen kan tijdig worden bijgestuurd en krijgen managers en teamleiders weer grip op hun processen. Dit proces wordt begeleid door een UC Group-professional.

Verstandige investering

Maar een externe professional inhuren als er nog niet zoveel aan de hand lijkt te zijn? Dat doen directies niet zo snel, merken wij. Die zien het soms als een zwaktebod voor henzelf – ‘dat moeten we toch ook zelf kunnen oplossen’ – of ze denken dat ze hun teamleiders ermee beledigen. Dit is een groot misverstand. Door het inschakelen van een externe coach laat je juist zien dat je je managers serieus neemt. Je laat ze niet over aan hun lot maar behoedt ze voor stress en overbelasting. Je helpt ze grip houden op hun werk en daardoor plezier in hun job.

En het is ook financieel verstandig. Investeren in een interimmanager in de signaleringsfase, en daarmee je personeel behouden, kost slechts een fractie van wat je kwijt bent als je een crisis moet herstellen! Vergeet ook niet dat er in zo’n geval onder grote tijdsdruk harde ingrepen en veel veranderingen moeten plaatsvinden. Medewerkers vinden dat over het algemeen niet heel prettig, dus ook de kosten van verloop en verandermanagement zullen flink oplopen.

Kortom: negeer nooit de eerste signalen (fase 2) die duiden op een logistieke teruggang en sta open voor hulp. Wanneer je afwacht tot de verslapping intreedt (fase 3) en pas in actie komt als mensen daadwerkelijk het ‘zinkende schip’ verlaten (fase 4), dan ben je te laat en is de pijn in je eigen organisatie – én bij je klanten! – niet te overzien. Laat het zover niet komen, grijp op tijd in. Wij staan voor je klaar.

Dit is blog 1 in een tweeluik over onze Resultaat op alle Fronten-propositie. In de volgende blog gaan we specifiek in op het genoemde verbetermodel en laten we zien hoe UC Group logistieke teams kan helpen om weer grip te krijgen op hun processen.

Meer weten?

Wil je hier mee over weten? Neem dan contact op met Bart van Keulen via: bart.vankeulen@ucgroup.nl of met Marcel van Sas via: marcel.vansas@ucgroup.nl.

 


https://www.ucgroup.nl/laat-je-logistiek-niet-ontsporen-grijp-op-tijd-in/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link