Zoek binnen de UC Group website

Lean implementeren, fluitje van een cent

  • Geschreven door:

18 april 2017

Lean Management staat enorm in de belangstelling, mede door het grote besparingspotentieel bij een succesvolle implementatie er van. Lean implementeren lijkt een logische stap voor bedrijven en is, naar men verwacht, uit te voeren in de vorm van een behapbaar project. Stoffer Dunnik schreef de whitepaper 'Lean implementeren, fluitje van een cent' die hieronder is te downloaden.

Lean: het nieuwe super medicijn?

Veel bedrijven zijn gestart met een Lean programma en er worden door Nederlandse organisaties jaarlijks tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in Lean management. De belangstelling voor Lean is eenvoudig te verklaren uit het feit dat een Lean programma in potentie enorme kostenbesparing kan creëren.

Download het complete whitepaper Lean implementeren, fluitje van een cent

Lean implementeren in minder dan 30% van de gevallen succesvol

Het is echter niet alleen zilver dat blinkt, veel van de Lean initiatieven leveren niet het gewenste resultaat op. Het implementeren van Lean binnen een organisatie is blijkbaar toch niet zo eenvoudig. Het programma loopt vaak stuk op de zogenoemde “Lean ijsberg”.

De gevaren onder water zijn onder andere: communicatieproblemen, gebrek aan eigenaarschap, commitment, sturing en participatie vanuit medewerkers en leiding.

Afbeelding 1: Er is een grote kans dat de Lean reis uitloopt op een botsing met de Lean ijsberg

Minder dan 30 % van de Lean projecten kunnen worden betiteld als geslaagd. Wanneer mag een lean implementatie succesvol genoemd worden? En wat de oorzaken zijn voor het lage slagingspercentage? Door faaloorzaken te onderkennen zijn we in staat een roadmap te ontwikkelen waarmee ijsbergen omzeild kunnen worden.

De roadmap naar een Lean organisatie

We vergelijken de reis naar Lean met het beklimmen van de Mount Everest. De organisatie zal via een aantal tussen kampen een poging doen om de top (“World Class”) te bereiken. De beschreven kampen staan hierbij symbool voor de stadia in het Continuous Improvement Maturity Model (CIMM), zoals weergegeven in onderstaande tekening.

Afbeelding 2: De reis naar de Lean top gaat in stappen

Geen enkele klimmer zal vanuit het base camp rechtstreeks naar de top kunnen klimmen. Er zal na elk stadium van een klim geacclimatiseerd moeten worden. Dit geldt ook voor een organisatie op weg naar de ‘World Class’. De bereikte progressie zal geborgd moeten worden binnen de organisatie. Pas als alle veranderingen zijn ingebed en geborgd kan de organisatie de volgende groeistap maken. Zo niet, dan is de kans groot dat het fundament onder de bereikte veranderingen onvoldoende zal zijn. De organisatie kan dan terugvallen of, in het ergste geval, de beklimming in zijn geheel opgeven.

Lean = veranderkunde2

Prof. Jack van der Veen (Hoogleraar Supply Chain Management – Nijenrode) stelde kortgeleden: “Lean is veranderkunde in het kwadraat”. Deze quote word door ons volledig onderschreven.

Het complete white paper Lean implementeren, fluitje van een cent download je hier


https://www.ucgroup.nl/lean-implementeren/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link