Leave pie for dessert!
1 december 2017
De keuze welke grafiek je gebruikt om je data te visualiseren is enorm belangrijk. Daarbij moet je jezelf eerst afvragen welk verband je nu precies wilt aantonen. Welke vraag wil je er mee beantwoorden? Kies daar vervolgens de juiste visualisatie bij. In dit blog vertel ik meer over de verschillende soorten grafieken met hun unieke eigenschappen.
Stephen Few over de Pie Chart
We zijn allemaal met hem opgegroeid. In onze lesboeken lachte hij ons al toe; dat vriendelijke gekleurde rondje. Zelfs de naam was prettig: Taartdiagram (Pie Chart).
Hij leerde ons om de verdeling van bepaalde gegevens op eenvoudige wijze te begrijpen. In ons latere leven bleef hij bij ons en dook hij regelmatig op. Ook als er ‘serieuze’ zaken moesten worden begrepen.
De Pie Chart: ik was best blij met hem. Dat is nu wel anders…
Want nu kan ik hem niet meer onder ogen komen. En dat komt allemaal door Stephen Few, de oprichter van Perceptual Edge. Onlangs was ik op een vierdaags seminar van de visualisatie goeroe waar hij uit de doeken deed wat hij vond van de Pie Chart.
Conclusie: hij vond het een waardeloze manier van datavisualisatie. De taart werd ter plekke gesneden en verslonden. Het gaat hier te ver om alle nadelen van de Pie Chart op te sommen maar de lijst was lang. Je zal begrijpen dat ik sindsdien met andere ogen naar taartdiagrammen kijk en nooit meer eentje zelf zal ‘bakken’.
Deze ervaring deed me ook beseffen hoe groot de impact is van de keuze die je maakt voor een bepaald soort visualisatie. Alle grafieken hebben eigenlijk hun eigen unieke specialisatie. En misschien zijn we ook wel een beetje verkeerd opgevoed als het om het gebruiken van grafieken gaat.
Als BI-er krijgen we vaak de opdracht ‘maak er maar een pie chart van’. Wapen jezelf daarom met de onderstaande kennis.
Do’s en dont’s van datavisualisatie
In mijn vorige blog ‘de schone schijn van datavisualisatie’ kondigde ik al aan dat ik jullie via enkele blogs mee wilde nemen langs de ‘do’s en dont’s van datavisualisatie’. Hier onder laat ik de verschillende soorten grafieken kort de revue passeren. Met de Pie Chart als dessert.
Point
Veel simpeler dan dit wordt het niet. Met een punt geef je een een positie aan, zonder dimensies. Denk hierbij aan een aantal meetpunten. Bedenk voor jezelf welke verbanden je kan maken. Geen punt, toch?
Line chart
De oergrafiek. Met een lijngrafiek kan je eendimensionale verbanden leggen. Neem bovenstaand voorbeeld, met een beetje meer info ziet de grafiek er dan zoals onderstaand uit. Dit zijn andere verbanden dan bij de bovenstaande. Hier zie je een verband met de dag van de week.
Bar chart
Waarschijnlijk ooit bedacht na wat krabbels op een bierviltje in de kroeg. In een Bar chart worden 2 dimensionale verbanden zichtbaar, namelijk positie ten opzichte van andere maar ook de waarde ervan. Hieronder een voorbeeld waarbij we het aantal publicaties zien. Je ziet duidelijk de verschillen maar door de staven ook de absolute aantallen. Deze grafiek vertelt ons nog meer, immers naast de aantallen zien we ook de verhoudingen tussen de dagen ontstaan. Proost.
Box plot
Voor de ‘out of the box’ denkers onder ons. Een boxplot geeft de bandbreedte aan waarbinnen de metingen gedaan zijn. Hierdoor zie je in drie dimensies. Je ziet het aantal publicaties, je ziet de verhoudingen tussen de dagen en je ziet de variantie van deze dag
Pie Chart
Zoals Stephen Few al zei: ‘leave the Pie for dessert’. Een toetje met nadelen, dat wel. De Taartdiagram is vaak aanwezig omdat hij er leuk uitziet, omdat hij eenvoudig aan te klikken is in de tooling. Niet vanwege de functionaliteit. Immers:
- Positiebepaling zoals in een point chart, gaat niet: hij heeft immers geen dimensies.
- Verbanden maken met andere punten, gaat niet: want we kunnen geen lijnen trekken.
- Verhoudingen bekijken. Daarvoor moet je een wiskundige zijn met timmermansoog. Neem onderstaande grafiek, en kijk maar welke verhoudingen je ziet.
Een paar zaken die je mogelijk niet zag:
- Monday is de donkerblauwe en Friday de lichtblauwe
- Friday is groter dan Monday ( 12,1 versus 12)
- Tuesday is groter dan Wednesday (3 versus 2,9)
- Thursday is niet in het plaatje te zien, welke waarde zal hij dan hebben?
- Welke verbanden zijn er tussen de dagen?
Mijn oprechte excuses voor het doorbreken van je ideaalbeeld van de Pie Chart. Tot mijn volgende blog!