Zoek binnen de UC Group website

Leverbetrouwbaarheid en voorraad: een mooi samenspel

5 juni 2019

In de B-to-B wereld is instant delivery nog niet doorgedrongen. Er moet lang van tevoren besteld worden, waarna de leverbetrouwbaarheid nog structureel laag is. Hoe kan dat nou?

Toegegeven, het is niet eenvoudig om alle klanteisen te verwerken in een order. Klanten zijn veeleisend en willen alles op het laatste moment. Leveranciers willen graag meer efficiency in het productieproces inbouwen, investeren in grote ketels en snelle machines is dan logisch.

Veel productiebedrijven realiseren zich terdege dat met de grote productiefaciliteiten alleen maar grote batches kunnen worden gemaakt. Maar ondertussen bestaat het productportfolio uit producten die zowel in groot als klein volume gemaakt moeten worden. En er zijn nieuwe producten en end-of-life producten welke in kleine volumes gemaakt moeten worden.

Een flexibel productieapparaat is noodzakelijk als je een hoge leverbetrouwbaarheid wil realiseren. Een alternatief om dit te realiseren is het aanhouden van een hoge voorraad, en dat willen we natuurlijk niet. Je kunt niet simpelweg zeggen dat de voorraad omlaag moet bij een gelijkblijvende leverbetrouwbaarheid zonder het productieapparaat te flexibiliseren. Deze 3 parameters zijn in elkaar verweven.

De besluiten die een bedrijf neemt om bijvoorbeeld de voorraad te verlagen per einde boekjaar (jaja, het gebeurt nog steeds…) hebben een enorme invloed op de leverbetrouwbaarheid en de productiekosten. Veel verstandiger is het om gedurende het jaar een gezonde focus te hebben op de orders in portefeuille en de forecast. En als de focus er dan is om niet teveel te produceren, bijvoorbeeld door kleine orders in kleine ketels te produceren, dan blijft de voorraad laag. Bijkomend voordeel is dat de ruimte op de grote ketels beschikbaar blijft om grote orders op te draaien.

Noodmaatregelen tegen het einde van het jaar zijn echt niet nodig als er dagelijkse focus is op leverbetrouwbaarheid en voorraad. Er zijn simpele trucs om met kleine dagelijkse checks en maatregelen de leverbetrouwbaarheid te verbeteren en de voorraadstand substantieel te verlagen. Wil je weten hoe? Ik kom graag bij je langs om dit te verduidelijken.

Johan Roxs


https://www.ucgroup.nl/leverbetrouwbaarheid-en-voorraad-een-mooi-samenspel/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link