Zoek binnen de UC Group website

De logica van succesvolle ERP implementatie

  • Geschreven door:

21 december 2016

Waarom doen we in ons leven zo vaak dingen die niet logisch zijn? Omdat we mensen zijn. Maar in het bedrijfsleven varen we over het algemeen juist wel bij logica. ERP systemen kunnen daar een uitstekende bijdrage aan leveren door processen binnen een organisatie transparant en logisch te maken.

Even voorstellen

Ik ben Roald, ERP implementatiespecialist bij UC Group. En ik houd van logica. Ik kan er niks aan doen. Maar ik kan gewoon niet tegen dingen die onlogisch zijn.

Voorbeeld. Zit ik in een restaurant met mijn gezin. Moet ik lang wachten op mijn eten. Terwijl de obers de benen uit hun lijf lopen. Puur omdat de tafels onlogisch gerangschikt zijn en de taken tussen het personeel niet logisch verdeeld zijn. Om nog maar te zwijgen over het systeem waarmee de orders worden genoteerd en doorgegeven aan de keuken. Fawlty Towers is er niets bij. Veel mensen zou dat waarschijnlijk een zorg zijn. Maar ik zie vooral gemiste kansen.

Een ander voorbeeld, meer werk gerelateerd. Ik ben al jaren projectleider waarbij ik organisaties help met hun ERP implementaties. En ik vind het logisch dat ik in zo’n rol niet onder de IT afdeling of onder de Finance afdeling moet vallen. Maar onder de Operations afdeling. Zo’n systeem moet namelijk de operatie ondersteunen! Helaas is dat in de praktijk vaak niet het geval.

ERP implementatie = ervaren & voélen

Maar wat ik me de laatste tijd steeds vaker realiseer: iets wat voor mij misschien direct logisch lijkt, is dat voor andere mensen nog niet. Die moeten dat eerst nog ervaren. Voélen.

Dáar heb ik dus mijn werk van gemaakt. Om mensen mee te nemen in mijn visie en ze even enthousiast te maken als ikzelf over een proces wat van onlogisch naar logisch gaat.

Ik ben dan ook bewust geen projectmanager – met alle afvinklijstjes die daar bij horen – maar wel een projectleider die de kar trekt en de mensen mee krijgt.

Waarom ik me heb gespecialiseerd in ERP implementatie? Tsja, in het begin van mijn carrière heb ik een goed voorbeeld gehad van hoe dit in ieder geval níet moet. Ik werkte in die tijd bij een bedrijf dat besloot om een groot, bekend ERP systeem te gaan gebruiken. En dat bood mij een leerzame ervaring. Al besefte ik dat toen nog niet.

Men in black

Op een dag stopten er een aantal grote zwarte auto’s bij het pand waar een aantal ‘men in black’ van een groot consultancybedrijf uit stapten. Want wij gingen als bedrijf namelijk geen ERP implementeren. Nee, zij gingen dat wel eventjes voor ons doen.

Het voelde als een overval. En dat was het eigenlijk ook. Want een tijdje later waren we als bedrijf heel veel euro’s armer en eigenlijk niets wijzer. Want de ERP implementatie draaide uit op een drama. En dat is eigenlijk – helaas – wel logisch.

Het bleek het begin van mijn passie. In mijn blogs en whitepapers neem ik jullie graag mee in mijn visie op ERP implementatie. Want de boeiende wereld van ERP verandert continu.

Bij UC Group is succesvol ERP implementeren logisch. Want wij hebben ons daarin gespecialiseerd.

We geloven bij UC ook in blijvend verbeteren. Daarom deel ik graag mijn kennis met jullie. Logisch, toch?

Blijf me volgen want het delen begint binnenkort al. Als voorproefje kunt u hier mijn blog ‘10 voorwaarden voor succes bij ERP implementaties‘ lezen!

Veel succes en logica toegewenst!

 


https://www.ucgroup.nl/logica-van-succesvolle-erp-implementatie/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link