Zoek binnen de UC Group website

Logistieke quote van het jaar “Stop airhousing start warehousing”

  • Geschreven door:

25 september 2018

Dit is de quote van het Noorse bedrijf Autostore, de leverancier van warehouse oplossingen dat in 1990 is opgericht. Het bedrijf is ontstaan vanuit een probleem van de Hatteland Group dat een warehouse bouwde. Dit warehouse zat binnen de eerste maand tot de maximale capaciteit vol, en hier moest een oplossing voor komen. De technische directeur van Hatteland group, destijds de grootste leverancier distributeur van Noord Europa, bedacht zich; “Why store things like dominos, when we could store them like a Rubics’s cube?”

Op maandag 17 september 2018 zijn wij op bezoek geweest bij Bosten Scientific op uitnodiging van Swisslog, Bosten Scientific is gespecialiseerd in het fabriceren en distribueren van medische producten. In hun warehouse in Kerkrade staat een Autostore oplossing die hier is geïmplementeerd door Swisslog. Samen met de opdrachtgever, die aan het kijken zijn naar een Autostore oplossing, kregen wij een bijzonder kijkje in de keuken van Bosten Scientific en hun Autostore oplossing.

Als Young Professional is het zeker interessant om kennis te maken met de trends en ontwikkelingen binnen de logistieke markt en van dichtbij te zien wat voor voordelen en optimalisatie mogelijkheden er zijn binnen de logistieke trends en ontwikkelingen.

 

Waar komt het begrip airhousing vandaan?

Het concept van Autostore is het verplaatsen van producten die traditioneel in grote stellingen naast elkaar op grote pallets liggen met veel ruimte ertussen naar een complexere manier van opslaan namelijk boven op elkaar in bakken met een leger van robots die onafhankelijk van elkaar boven de bakken rijden en deze ‘opgraven’ op het moment dat er een product nodig is.

 

Wat gebeurt er dan met de picktijd?

De kracht van het concept van Autostore zit in drie krachten. De eerste is het chaotische gezicht van de innovatieve oplossing, elke robot opereert los van andere maar worden centraal aangestuurd. Hier zit wel een methode achter, dit is gelijk ook de tweede kracht. Doordat de bakken op elkaar staan gestapeld is het indelen van het warehouse op basis van een ABC-analyse niet meer nodig. Bakken met producten die in de categorie fastmovers vallen blijven automatisch in de bovenste laag van het systeem. Bakken met producten die in de categorie slowmovers vallen, zakken automatisch naar de onderste laag van het systeem. Hierdoor zijn begrippen zoals seizoensgebonden warehouse indelingen niet meer van toepassing en is de indeling van het warehouse ten alle tijden optimaal. De laatste kracht zit in de ruimtebesparing van het systeem, volgens de leveranciers van het systeem kan Autostore een besparing van 66% tot 75% opleveren, of zes keer zoveel artikelen opslaan per m2 dan in vergelijking tot een legbordstelling. Met andere woorden de capaciteit van het warehouse kan stijgen met een factor drie tot vier.

 

Wat doet dat leger van robots met mijn kosten?

Een leger van robots klinkt ook wel als een hoge energierekening en het indikken van alle producten uit het warehouse naar 25% daarvan van de oorspronkelijke oppervlakte klinkt ook als het hebben van een funderingsprobleem. In de praktijk gebruikt een systeem met 10 robots evenveel energie als een stofzuiger. Omdat de robots geen licht nodig hebben om te werken hoeven lampen ook niet meer te branden. Het systeem is automatisch gestuurd, wat betekent dat er in de nacht voorbereidingen kunnen gedaan worden voor de volgende dag. De constructie bestaat uit een aluminium behuizing, dat betekent dat de producten  de zwaarste componenten zijn die zich in het systeem bevinden.

Dit systeem biedt enorme ruimte voordelen bij waarschijnlijk lagere energielasten.

Kijk hier naar de sfeerimpressie van de Autostore oplossing van Bosten Scientific.


https://www.ucgroup.nl/logistieke-quote-van-het-jaar-stop-airhousing-start-warehousing/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link