Zoek binnen de UC Group website

Kies ik voor mechanisering of robotisering?

  • Geschreven door:

6 juni 2017

Supply chain managers en logistiek engineers staan de komende jaren voor een belangrijke keuze: robotisering of mechanisering? Voor hoe lang maak je deze keuze? Is het nog zo dat je een keus maakt voor de komende 5 à 10 jaar, zoals nu vaak het geval is? De logistiek engineers van UC hebben dagelijks te maken met deze vraag bij onze opdrachtgevers.

Mechanisatie op z’n retour?

Mechanisatie is een veelgebruikte oplossing voor het vervangen van het manueel transporteren van goederen binnen het warehouse. Het bekendste voorbeeld van deze soort van mechanisatie zijn transportbanden (conveyor belts). Ook kiezen we vaak voor sorters (sorteermachines) als vervanging voor het manueel sorteren van goederen. Bedrijven kiezen er dus al tijden voor om spierkracht te vervangen door statische machines.

Dit heeft voordelen. Het scheelt manuren en is op de lange termijn goedkoop en betrouwbaar. Maar nadelen kent het ook. Een conveyor belt is statisch, neemt veel ruimte in beslag en is niet flexibel. En dat kan problemen opleveren.

 

Flexibiliteit is hét hoofdingrediënt van verandering

De meeste complexe organisaties moeten ademen om mee te kunnen met de markt. Als je bijvoorbeeld wilt veranderen omdat de capaciteit omhoog moet of omdat het productassortiment verandert.

Robotisering is in opmars. Het wordt steeds toegankelijker voor ook kleinere bedrijven door toename van mogelijkheden en een steeds kortere ROI.
Daarnaast zijn robots flexibel inzetbaar en nemen weinig ruimte in beslag.

Mits een assortiment en productie stabiel zijn, kunnen we dus wel stellen dat robotisering de traditionele mechanisatie gaat verdrijven.

Vereisten voor goede robotisering zijn, net als bij mechanisering, voldoende data. Om te bepalen hoe en wat je mechaniseert of robotiseert moet je data analyse doen en dus is het noodzakelijk dat voldoende data beschikbaar is.

 

Robotisering als katalysator voor je business

Het verschil tussen een conveyor belt en een robot is evident voor de logistiek engineer. Robotisering is multi-inzetbaar, terwijl mechanisatie elk uur en elke dag hetzelfde doet. Een band kan harder en zachter, maar daar blijft het bij. Robots kunnen meer, sterker nog, een robot kun je alles leren met kunstmatige intelligentie. Zo kan een robot bijvoorbeeld verschillende routes lopen door je magazijn en zelf leren efficiënter te worden. Een robot kan VAS-activiteiten uitvoeren en leren picken en packen.
De conveyor belt is duidelijk minder bedeeld qua functionaliteit.

 

Robotisering in 5 à 10 jaar

In 2025 werkt elk zichzelf respecterende complex bedrijf met robots. Coolblue, Wehkamp en Bol.com, maar ook DHL en CEVA zullen een deel van hun operatie gerobotiseerd hebben in plaats van gemechaniseerd. Het MKB bedrijf zal naar verwachting de eerste jaren nog achterblijven, omdat robotisering op de korte termijn nog te investeringsintensief is. Jammer! Want we denken dat robotisering zeker het snel veranderende MKB effectief kan helpen te groeien. Robotisering is juist een middel om je concurrentiepositie ten opzichte van de grote jongens te verbeteren.

 

Combineer Robotisering en Mechanisering!

Hoe complexer de operatie, hoe eerder je naar robotisering moet grijpen. In een complexe organisatie verandert veel en daar heeft de robot het beste antwoord op. Bij een retailer, waar dagelijks nieuwe productgroepen worden geïntroduceerd, is statische mechanisering ontoereikend. De operatie zal hier alleen maar inflexibel van worden.

De oplossing is genuanceerder dan uitsluiting van het een of het ander. Bekijk het van een andere kant. Robotising en mechanisering kunnen elkaar versterken. Sorters in combinatie met robots, die palletiseren en afvoeren, kunnen grote efficiëntie resultaten behalen. In dit geval vervangt een robot een conveyor en doet het ook nog wat extra, namelijk het palletiseren.

Andersom zal je niet meer tegenkomen in de toekomst, mechanisatie in de vorm van conveyors is vervangbaar en heeft zijn langste tijd gehad. Vooral, maar niet alleen, in complexe organisaties.

Een jaarlijkse validatie van je logistieke concept is raadzaam, zeker met oog op de technologische ontwikkelingen in de markt. Een supply chain vlekkenplan APK is een handige tool om dit te doen. Dit is bij uitstek het moment om jezelf de vraag te stellen, ga ik mechaniseren of robotiseren?


https://www.ucgroup.nl/mechanisering-robotisering/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link