CO2 Footprint

Bedrijven die CO2 uitstoten gaan een prijs betalen. Op dit moment is voor veel bedrijven een sluitende rapportage ten aanzien van de CO2 uitstoot reeds een verplichting. Binnenkort komt daar een heffing op de CO2 uitstoot bij die elk jaar wordt verhoogd. UC Group helpt je bij het meten en analyseren van je CO footprint, geeft je advies over CO2 reductie én zorgt voor de implementatie van de besparingsmaatregelen. Kortom: concrete resultaten. Lees hier over onze aanpak.

CO2 Footprint

De klimaattransitie heeft grote impact op bedrijven die zelf transporteren of hun transport uitbesteden. Regels worden strenger en aan emissies komt een prijskaartje te hangen. Om concurrerend en winstgevend te blijven, moet je met je CO2 footprint aan de slag.

UC Group en Loginex; CO2 footprint calculator

Voor logistieke dienstverleners en verladers heeft de klimaattransitie grote impact. De CO2 doelstelling in het klimaatakkoord van Parijs is onlangs verder aanscherpt naar een 55% CO2 reductie in 2030. Om dit te bereiken komt er in 2023 een heffing van €25 per ton CO2-uitstoot. Dit gaat veel invloed hebben op je winstmarge, maar biedt ook kansen om je te onderscheiden van je concurrenten.

Bedrijven zijn straks verplicht hun CO2 uitstoot te rapporteren, aan de overheid en andere bedrijven. UC Group berekent op basis van lading, oorsprong, bestemming en brandstof, met één druk op de knop je CO2 footprint. Daarbij maken we gebruik van de innovatieve software oplossing Loginex. Hiermee ondersteunen we de analyses van de kosten én kunnen we scenario’s opstellen om deze (rigoureus) te laten dalen. Sommige ondernemingen hebben zo al een CO2-reductie van 40% weten te realiseren.

Maar hoe pak je dit aan? Welke data en IT-koppelingen zijn nodig? Een simpele Excel-sheet zal niet voldoen maar op een kostbaar IT-project zit je ook niet te wachten. En hoe weet je welke CO2 besparende maatregelen je het beste kunt oppakken? Welke investering moet je doen en wat leveren ze op? Wat doen m’n concurrenten en hoe kan ik daar een voorsprong op nemen? Op deze vragen geeft UC Group het antwoord.

Wat kan UC Group voor mij betekenen?

Voor het optimaliseren van je CO2 footprint hanteert UC Group een aanpak die uit 3 fasen bestaat:

1. Dataverzameling en rapportage

UC Group start ieder project standaard met een nulmeting. Ons team is getraind in het effectief gebruik van de software tool Loginex. Een tool die onze experts mede hebben helpen ontwikkelen en waarmee je eenvoudig alle relevante data bij elkaar brengt. Uiteraard is deze software gebaseerd op de geldende NEN-16258 normen en zijn de onderliggende calculaties gevalideerd.

2. Verbeteradvies en bespaarmogelijkheden

De volgende stap is dat we je advies geven over het verbeteren van jouw CO2 footprint. Welke transporten hebben de meeste uitstoot? Op basis van ‘best practices’ en ervaringen bij andere bedrijven, komen wij met suggesties om de emissiekosten te laten dalen én je concurrentievermogen te verbeteren. De impact daarvan simuleren we ook met Loginex. Zo dat je exact de impact op de CO2-reductie inzichtelijk hebt, vaak gaat dit hand in hand met lagere operationele kosten; efficiënter transport kost minder brandstof.

3. Projectmanagement en implementatie

De derde stap is het concreet ten uitvoering brengen van de geadviseerde verbetermaatregelen. Als UC Group kunnen wij desgewenst het projectmanagement en ook de realisatie van je overnemen. We zorgen dat je processen, systemen en organisatie helemaal klaar zijn om aan alle duurzaamheidseisen te voldoen. Je bent ervan verzekerd dat de beoogde kostenreducties en andere baten daadwerkelijk worden gerealiseerd.

Wat heb ik hier concreet aan?

Een CO2 footprint optimalisatieproject van de UC Group verbetert je concurrentiepositie, nu en in de toekomst. Het geeft je inzicht in de bespaarmogelijkheden van jouw transport: minder kilometers betekent minder kosten. Je concurrent, die niets doet, moet straks 100% doorbelasten en jij bijvoorbeeld maar 75%. Op basis van een lagere CO2 heffing wordt jouw onderneming aantrekkelijker voor klanten. Bovendien kun je na de implementatie van Loginex zel blijvend aan de slag met het verkrijgen en behouden van inzichten.

Neem gerust contact op met één van onze mensen. Wil je liever dat wij contact met jou opnemen stuur dan een mail naar info@ucgroup.nl

Expertises


Supply Chain Management

Een succesvol supply chain management ( ook wel integraal ketenbeheer genoemd) is een principe dat door verbeterde processen en samenwerkingen met leveranciers en klanten betere functies van deelnemende bedrijven in de keten kunnen ontstaan.
Meer informatie

Transport

Transport in al zijn facetten is een wezenlijk onderdeel van de supply chain, alle modaliteiten zijn daarbij relevant; weg-, binnenvaart, zee en luchttransport. Op al deze domeinen en in hun integraliteit vinden snelle veranderingen plaats.

Meer informatie

opleiding_group_text

Verwante papers

PAPER & WEBINAR | 2 januari 2023

Webinar: CO2 rapportages in de logistiek

Ook de logistiek ontkomt niet aan het registreren en rapporteren van CO2 emissies. Wetgeving en zakenpartners vragen erom. Maar CO2... Lees meer

PAPER & WEBINAR | 6 april 2020

Webinar: CO2 beprijzing: wie krijgt de rekening?

Uit de serie Moderne supply chain vraagstukken met Pascal van Beek nemen zij je mee in een heldere aanpak, waarmee je duurzaam... Lees meer

PAPER & WEBINAR | 15 maart 2017

Whitepaper – ‘Transformationeel leiderschap: bevlogenheid creëren in veranderprocessen.’

Harry Jonker, ervaringsdeskundige op het gebied van verandermanagement en Lean Six Sigma Black Belt, schrijft over de invloed van... Lees meer

Verwante artikelen

ARTIKEL | 16 januari 2023

Zeevaart krijgt nu ook CO2-beprijzing! Wat betekent dit voor verladers?

Zeevaart krijgt nu ook CO2-beprijzing! Wat betekent dit voor verladers?

Vanaf volgend jaar moeten rederijen emissierechten gaan betalen om met schepen van en naar EU-landen te varen. Zeetransport wordt... Lees meer

ARTIKEL | 20 oktober 2022

Verplichte CO2-rapportage in logistiek? Deze IT-tool(s) heb je nodig!

Verplichte CO2-rapportage in logistiek? Deze IT-tool(s) heb je nodig!

De EU heeft de regels rondom de rapportage en reductie van CO2-emissies flink aangescherpt. Deze treffen zowel verladers als... Lees meer

ARTIKEL | 3 oktober 2022

Mandatory Carbon Reporting for Logistics? These are the IT tools you need!

Mandatory Carbon Reporting for Logistics? These are the IT tools you need!

The EU has substantially expanded the rules for Carbon Reporting and Reduction. These affect both shipping agents and logistics... Lees meer


Naar kennisplatform

Team CO2 Footprint


Anneke van de Mond

Anneke van de Mond

Business Development Transport

Leer mij kennen
Frans Bruin

Frans Bruin

Supply Chain Adviseur Sustainability & Transformation

Leer mij kennen
Orvo Pels

Orvo Pels

Adviseur Energietransitie & compliance

Leer mij kennen
Joost Koolen

Joost Koolen

Senior Project- en verandermanager

Leer mij kennen
Peter Jasperse

Peter Jasperse

Supply Chain Adviseur

Leer mij kennen
Jos Eikhout

Jos Eikhout

Digital Innovation & Transformation Adviseur

Leer mij kennen

Overige oplossingen


S&OP maturity scan

Zijn in jouw bedrijf voorraad en productie niet meer in lijn zijn met de klantvraag? Heb je het gevoel dat je hierdoor omzet misloopt, onnodig kosten maakt en/of de klanttevredenheid terugloopt? Dan is het tijd om naar je Sales & Operations Planning (S&OP)-proces te kijken en ons S&OP-verbeterprogramma te doorlopen. Lees hoe UC Group helpt het integrale planningsproces weer vlot te trekken.

Lees meer

Logistics Maturity Scan

Logistieke dienstverleners en verladers willen meer inzicht in hun supply chain en deze continu kunnen bijsturen en verbeteren. Met de Logistics Maturity Scan van UC Group breng je de volwassenheid van je organisatie in kaart en laten we zien welke stappen je moet zetten om je doelen te bereiken.

Lees meer

Logistieke Strategie

Bedrijven zien veel veranderingen op zich afkomen en moeten hier met hun logistiek in meebewegen. Maar hoe bepaal je een strategie wat betekent dit voor de inrichting van de supply chain operatie? Moet je gaan outsourcen of misschien mechaniseren? Moet je met regionale magazijnen gaan werken of beter alles in één DC centraliseren? Lees hoe UC Group je helpt de juiste keuzes te maken.

Lees meer