S&OP maturity scan

Ben je teleurgesteld over wat S&OP je tot nu toe heeft gebracht? Blijkt het invoeren van een integraal planningsproces toch complexer dan gedacht? Kies dan voor het S&OP-verbeterprogramma van UC Group. Op basis van onze krachtige S&OP Maturity Scan brengen we je planningsprocessen in lijn met je ambitieniveau. Lees hier over onze aanpak.

S&OP maturity scan

Je hebt een beeld van hoe de markt zich komende kwartalen gaat ontwikkelen en vertaalt dit in een doelstelling voor jouw omzet en winstmarge. Maar om die omzet te kunnen realiseren moet je natuurlijk wel de juiste artikelen en diensten kunnen leveren! Die moet je misschien nu of volgende week al inkopen of produceren. Maar welke? Hoe vertaal je een verkoopplan, uitgedrukt in euro’s, naar concrete SKU’s, uitgedrukt in stuks?

S&OP is een besluitvormingsproces gericht op afstemming van vraag en aanbod. Het integreert de financiële planning en de operationele planning, en verbindt strategische plannen met de dagelijkse executie. Het doel van S&OP is om toekomstige vraag, voorraad en productiecapaciteit in lijn met elkaar te brengen zodanig dat voor jouw bedrijf een optimaal financieel resultaat wordt behaald, in combinatie met een hoge klanttevredenheid.

Het invoeren van een goed werkend S&OP-proces blijkt in de praktijk een stuk moeilijker dan gedacht. Vaak zijn er meningsverschillen tussen afdelingen over hoe de vraag zich zal ontwikkelen. Sales geeft een (te) rooskleurig beeld en operations trapt op de rem. Ook het vertalen van een salesforecast in euro’s naar een verkoop- of maakprognoses per SKU blijkt lastig. Het enthousiasme waarmee met S&OP werd gestart, verdwijnt na verloop van tijd weer als sneeuw voor de zon. Tijd voor de S&OP Maturity Scan!

Wat kan UC Group voor mij betekenen

Onze aanpak voor het vlottrekken van een S&OP-proces bestaat uit drie stappen:

  1. Nulmeting en analyse

De basis van ons verbeterprogramma wordt gevormd door de S&OP Maturity Scan. Dit is een praktische analysetool waarmee onze experts de sterktes en zwaktes van het huidige planningsproces in kaart brengen. We doen dit in de vorm van persoonlijke interviews met de belangrijkste stakeholders binnen de organisatie.

  1. Verbeterplan

Als de resultaten van de scan bekend zijn worden deze afgezet tegen het ambitieniveau van de directie en waar mogelijk vergeleken met die van andere bedrijven (benchmark). Op basis hiervan worden de verbeterpunten inzichtelijk gemaakt en maakt UC Group een concreet stappenplan om de volwassenheid van het S&OP-proces naar het gewenste niveau te tillen.

  1. Implementatie

De laatste stap is dat we de (geaccordeerde) verbetermaatregelen concreet gaan invoeren. Vaak staat de basis al goed en  zijn alleen een paar doelgerichte herstelacties nodig. Maar we kunnen indien nodig/gewenst ook een compleet nieuw S&OP-proces optuigen en daarbij een interim managementrol vervullen.

Wat heb ik hier concreet aan?

Ben je teleurgesteld in wat S&OP tot nu toe heeft gebracht? Blijkt het invoeren van een integraal planningsproces toch complexer dan gedacht? Doorloop dan het S&OP-verbeterprogramma van UC Group. Het geeft je inzicht in waar je staat, het helpt je je ambitieniveau te bepalen en zorgt dat je logistieke operatie weer helemaal in dienst staat van je strategie en financiële doelstellingen.

Neem contact met ons op via: planning@ucgroup.nl

 

Flyer S&OP SCAN

 

 

Expertises


Sales & Operations Planning

Sales & Operations planning (S&OP) is een verzameling van besluitvormingsprocessen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, om de financiële planning en de operationele planning te integreren, en om de strategische plannen te verbinden met de dagelijkse executie. 
Meer informatie

Supply Chain Management

Een succesvol supply chain management ( ook wel integraal ketenbeheer genoemd) is een principe dat door verbeterde processen en samenwerkingen met leveranciers en klanten betere functies van deelnemende bedrijven in de keten kunnen ontstaan.
Meer informatie

opleiding_group_text

Verwante papers

PAPER & WEBINAR | 1 januari 2021

Webinar: S&OP starten, hoe doe je dat?

In de webinar serie; Moderne Supply Chain vaagstukken met Pascal van Beek, gaan Peter Bol (S&OP consultan, UC Group) en Stefan de... Lees meer

PAPER & WEBINAR | 28 april 2020

Webinar: Praktijk voorbeelden voor een succesvolle S&OP

In de webinar serie; Moderne supply chain vraagstukken met Pascal van Beek, geven Peter Bol, Floor jan Tiemersma en Sander Demouge... Lees meer

PAPER & WEBINAR | 23 maart 2020

Webinar: Het effect op je S&OP door Corona

Tijdens dit webinar nemen zij je mee in een heldere aanpak en wat je er aan kan doen om de impact te verminderen.

Lees meer

Verwante artikelen

ARTIKEL | 23 mei 2022

Ketenbrede planning, van toekomstmuziek naar (harde) werkelijkheid

Ketenbrede planning, van toekomstmuziek naar (harde) werkelijkheid

Over end-to-end supply chain planning zijn vele misverstanden en het concept wordt in de praktijk nog zelden toegepast. Door de... Lees meer

ARTIKEL | 6 oktober 2021

S&OP-proces in het slop? Zó trek je het weer vlot.

S&OP-proces in het slop? Zó trek je het weer vlot.

Ben jij ook iemand die een paar jaar geleden net als zoveel andere topmanagers zo enthousiast met Sales & Operations Planning aan de... Lees meer

ARTIKEL | 5 oktober 2021

Innoveren in logistiek vraagt om co-creatie

Innoveren in logistiek vraagt om co-creatie

Op dinsdag 28 september organiseerde UC Group voor de derde keer in zijn bestaan het Innovation & Experience (INEX)-event, dit jaar... Lees meer


Naar kennisplatform

Team S&OP maturity scan


Rogier Mol

Rogier Mol

Supply chain consultant

Leer mij kennen
Kurt Klomp

Kurt Klomp

Supply Chain Consultant

Leer mij kennen
Floor Jan Tiemersma

Floor Jan Tiemersma

Senior Project Manager

Leer mij kennen
Peter Bol

Peter Bol

Supply Chain adviseur

Leer mij kennen
Sander Demouge

Sander Demouge

Supply chain adviseur | Lean Six Sigma Black Belt

Leer mij kennen
Yves Gortzak

Yves Gortzak

Senior Project Manager Customer Service

Leer mij kennen
Philip van Lingen

Philip van Lingen

Senior Project & Supply Chain Manager

Leer mij kennen

Overige oplossingen


CO2 Footprint

De klimaattransitie heeft grote impact op bedrijven die zelf transporteren of hun transport uitbesteden. Regels worden strenger en aan emissies komt een prijskaartje te hangen. Om concurrerend en winstgevend te blijven, moet je met je CO2 footprint aan de slag. Lees hoe UC Group i.s.m. Loginex je hierbij helpt.

Lees meer

Logistics Maturity Scan

Logistieke dienstverleners en verladers willen meer inzicht in hun supply chain en deze continu kunnen bijsturen en verbeteren. Met de Logistics Maturity Scan van UC Group breng je de volwassenheid van je organisatie in kaart en laten we zien welke stappen je moet zetten om je doelen te bereiken.

Lees meer

Logistieke Strategie

Bedrijven zien veel veranderingen op zich afkomen en moeten hier met hun logistiek in meebewegen. Maar hoe bepaal je een strategie wat betekent dit voor de inrichting van de supply chain operatie? Moet je gaan outsourcen of misschien mechaniseren? Moet je met regionale magazijnen gaan werken of beter alles in één DC centraliseren? Lees hoe UC Group je helpt de juiste keuzes te maken.

Lees meer