Procesoptimalisatie, is dat nou echt nodig?
Processen bespreekbaar maken kan uitdagend zijn, maar is wel essentieel voor het verbeteringen, compliance en transformaties. Gelukkig kan je hiervoor de nodige hulp inschakelen. Maar we geven je o.a. alvast wat tips om de knelpunten in het proces op te sporen.
Wat is procesoptimalisatie?
Het optimaliseren van je processen is een continu proces en het loont daarom om te kijken waar en hoe jij je processen kunt verbeteren, al dan niet met behulp van een professional. Op basis van gegevens uit de data-analyse en de observaties van de processen wordt een overzicht gemaakt van de mogelijke procesoptimalisatie. Dit kan laaghangend fruit zijn, maar ook complexere oplossingen omvatten. Alles is mogelijk.
Waarom is procesoptimalisatie onmisbaar?
Procesoptimalisatie kan verschillende voordelen opleveren, zoals tijd- en geldbesparing, klachtvermindering of de concurrentie voor blijven. Maar denk ook andere zaken als het verbeteren van een bedrijfscultuur en het inwerktraject versnellen. De grootte van een proces maakt niks uit, het doel is het verbeteren en daarmee je organisatiedoelstellingen verbeteren.
De stappen bij procesoptimalisatie
De stappen bij een procesoptimalisatie zijn geen vast gegeven, maar toch zijn er een drietal stappen die vrijwel altijd gevolgd worden.
- Het in kaart brengen van de huidige processen
- Waar zijn verbeteringen mogelijk? Welke knelpunten zijn benoemd?
- Optimaliseren en implementeren van de procesverbetering
- Problemen in het bedrijfsproces opsporen
De knelpunten binnen een bedrijfsproces opsporen doe je door gebruik te maken van het “Lean Management” -methodologie. Er zijn 7 soorten afval volgens deze methodologie: bewegingen, voorraad, transport, defecten, wachten, onnodige stappen en overproductie. Verder is het erg veel meten, meten en nog eens meten. Verder is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het soms niet nodig is om software te investeren omdat je in sommige gevallen door mens en proces aan te passen je kan optimaliseren. Staar je dus niet blind op software.
Wat kan UC Group voor je betekenen?
De logistieke engineers bij UC Group kunnen op basis van diverse modellen een analyse van jouw processen doen en aan de hand daarvan een advies uitbrengen waar optimalisaties mogelijk zijn. Bij UC Group wordt niet alleen een proces beschreven, maar ga je ook echt aan de slag met procesoptimalisatie.