Zoek binnen de UC Group website

Spoorzoeken in technologie land

10 november 2017

Succes kent vele vaders, maar meedrijven op wereldwijde trends zorgt er voor dat je de wind in de zeilen krijgt. Digitalisering van onze maatschappij is één van die trends. Hoe pak je die wind als supply chain professional binnen je bedrijf?

Trendwatchers herkennen een breed scala aan macro trends. Veel van die trends hebben direct impact op het vakgebied Supply Chain management.

In hun rapport “The global forces inspiring a new narrative of progress” kondigt McKinsey disruptie in de industrie aan. Door enerzijds snelle technologische ontwikkelingen, maar vooral door de kracht die de combinatie van verschillende technologieën heeft.

Neem bijvoorbeeld de opkomst van online connectiviteit, cryptografie en geavanceerde analyse technieken die zijn samengekomen om een gedistribueerde, wereldwijde database voor transacties te creëren; de blockchain.

Een supply chain professional zal van deze technologische ontwikkelingen op de hoogte moeten zijn om te kunnen experimenteren. Met de snelheid waarin technische ontwikkelingen zich voordoen is alleen het volgen al geen sinecure, laat staan het filteren van voor de supply chain relevante ontwikkelingen.

 

Belangrijkste trends in logistiek

De logistieke trendradar van DHL biedt handvatten. In deze trendradar probeert DHL de relevantie van nieuwe technologie in de komende 5 jaar en daarna in kaart te brengen. Volgens deze trendradar bestaat een aantal belangrijke technologische trends die de komende jaren actief zullen worden toegepast:

  1. Robotisering & automatisering
  2. Augmented realitity
  3. Lage kosten sensor technologie
  4. Big Data
  5. Cloud logistiek
  6. Internet of Things

Ben je een beetje ingelezen dan zal je al snel toepassingen van bovenstaand in de praktijk kunnen benoemen, Nog geen mainstream, maar de voorbeelden bestaan. Zelfs van de trends die DHL benoemt, waarvan wordt verwacht dat ze na de eerste 5 jaar relevant zullen worden, zijn er al praktijk voorbeelden te benoemen. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van drones in warehouse omgevingen om voorraad te tellen.

Terug naar de vraag: hoe pak je de wind mee als supply chain professional binnen je bedrijf? Het antwoord lijkt overzichtelijk. De adaptatie van technologische ontwikkelingen kent volgens mij twee mogelijke aanvliegroutes.

 

De logistieke trendradar van DHL

 

Operational excellence door technologie

Het eerste spoor is adoptie van technologie om bestaande processen te optimaliseren. Een goed voorbeeld daarvan is robotisering van een bestaande assemblage lijn. Je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, je verlaagt het operationele kostenniveau en versterkt daarmee de winstgevendheid van je organisatie: Operational Excellence!

Robotisering kan ook worden ingezet om een bottleneck, zoals het vinden van kwalitatief goed personeel, op te lossen. Operational Excellence ten top. Veel van de “innovatie” die je op dit moment in onze sector ziet heeft te maken met deze vorm.

 

Supply chain disruptie – ‘Wat zou je doen als…?’

Radicale transformatie is het andere spoor. Stel jezelf de vraag: Als je alle huidige legacy in je organisatie vergeet; systemen, infrastructuur en mensen. Je wilt in 2025 dezelfde klantbehoefte dienen als je nu doet. Wat zou je dan gaan doen?

Als je op die manier bestaande kaders los laat, ben je in staat om oplossingen te vinden voor je klanten die duurzaam zijn naar de toekomst. Dit is de transformatie die voor disruptie zorgt.

Supply chain kennis en technologie gecombineerd tot disruptieve oplossing. Het voorbeeld van Uber kent iedereen daarbij wel. De klantbehoefte die Uber invult is de wens van klanten om van A naar B te komen zonder eigen auto en zonder eigen chauffeur. De taxibedrijven hebben jarenlang een relatief monopolie gehad op de dienstverlening die voorziet in deze behoefte. Maar door slim gebruik te maken van een combinatie van nieuwe technologieën heeft Uber nu een stevig alternatief voor deze behoefte ingevuld.

 

Twee sporen beleid

Als bestaand bedrijf blijkt het in de praktijk moeilijk om alleen het tweede spoor te volgen, je gooit je cashcow met het badwater weg. Veel verstandiger lijkt het om het eerste spoor te volgen, je blijft immers je operationele performance verbeteren.

Volg je alleen spoor 1 dan doemt echter een ander probleem achter de horizon op: het risico in de komende jaren van rechts te worden ingehaald door de Uber in jouw sector. Een twee sporen beleid lijkt voor bestaande bedrijven daarmee meer noodzaak dan “nice to have”. Vooralsnog is dit een aardige organisatorische uitdaging!

Tijdens Logistica 2017 vertelt UC Group je meer over deze organisatorische uitdagingen. Interesse? Check hier onze agenda tijdens Logistica! Direct inschrijven kan natuurlijk ook.

 

Augmented reality in retail


https://www.ucgroup.nl/spoorzoeken-technologie-land/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link