Zoek binnen de UC Group website

Stappenplan voor succesvolle ERP pakketselectie

  • Geschreven door:

15 juli 2016

ERP pakketselectie vergt een aantal bewuste volgordelijke stappen. Naast het uitvoeren van de stappen is het van belang dat deze genomen worden met behulp van zoveel mogelijk medewerkers. Dit om het draagvlak zoveel mogelijk vanaf het begin te creëren. Een ERP implementatie moet een gedragen oplossing zijn.

ERP pakketselectie vergt een aantal bewuste volgordelijke stappen. Naast het uitvoeren van de stappen is het van belang dat deze genomen worden met behulp van zoveel mogelijk medewerkers. Dit om het draagvlak zoveel mogelijk vanaf het begin te creëren. Een ERP implementatie moet een gedragen oplossing zijn.

 

Hoe vergroot u de kans op een succesvolle ERP pakketselectie?

Aan de hand van dit stappenplan leert u een ERP pakketselectie uit te voeren.

 

Stap 1 – Waarom van de verandering en doelstelling

Een ERP selectie en/of implementatie begint, zoals iedere verbetering, bij bewustwording. Zijn mensen zich niet bewust van hun gedrag, hun prestatie, hun invloed, hun rol, vergeet het dan maar. Leg het waarom uit! Daarnaast moet de te bereiken doelstelling worden vastgelegd en bepaald. Deze doelstelling kan voortkomen uit knelpunten of uit een groeiwens, uit het oogpunt van kostenbenadering of bijvoorbeeld uit het verhogen van betrouwbaarheid.

 

Stap 2 – Het bepalen van de scope

Het bepalen van de scope heeft te maken met het afbakenen – welke (deel)processen van het bedrijf worden betrokken bij de ERP implementatie?

 

Stap 3 – Procesbeschrijving

Het huidige proces wordt vastgelegd in stroomschema’s en procesbeschrijvingen. Dit dienst als uitgangspunt – dit is de basis die geautomatiseerd moet worden. Dit document heet de ‘Blauwdruk’ (procesbeschrijving, taken en verantwoordelijkheden).

 

Stap 4 – Bepalen van eisen en wensen – MoSCoW

Vanuit de huidige structuur, systeem en proces (stap 3) worden ‘bedrijfseisen en gebruikerswensen’ gericht op de toekomst opgesteld. Deze zijn van belang om te kunnen bepalen welke ERP systemen in aanmerking komen voor het selectieproces. Hierbij wordt stap 1 zeker meegenomen.

 

Stap 5 – Leveranciers benaderen

Op basis van de voorgaande stappen worden een aantal pakketten en/of leveranciers benaderd. Na een korte selectie blijven er minimaal 2 en maximaal 4 ERP systemen over.

 

Stap 6 – De ERP Selectie

In deze fase presenteren leveranciers zichzelf en hun ERP systemen aan het projectteam. Zij doen dit aan de hand van een door de opdrachtgever opgestelde business case. De leverancier wordt beoordeeld door het invullen van een scorecard. Naast deze workshops worden er referentie bezoeken gedaan. Er wordt een principekeuze gemaakt voor 1 ERP pakket.

 

Stap 7 – De leverancier

Met de voorkeursleverancier worden afspraken gemaakt over de implementatie. Er wordt een prijs afgesproken, maar ook een projectplanning opgesteld. Wees er zeker van dat de relatie met de leverancier goed is en blijft. Ga voor een partner! Indien de contracten getekend zijn, vier het succes!

 

Succes en UC!

U snapt het, een ERP pakketselectie is een serieus project. Het is absoluut een uitdaging om het juiste pakket te selecteren. Wij hopen u handvatten te hebben gegeven voor uw huidige of toekomstige project. In ieder geval heeft u nu de sleutel tot succes zelf in handen. Heeft u onafhankelijk advies nodig bij uw ERP selectie en/of implementatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.


https://www.ucgroup.nl/stappenplan-voor-succesvolle-erp-pakketselectie/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link