Zoek binnen de UC Group website

Veranderen en de overvolle agenda

  • Geschreven door:

6 december 2017

Als een organisatie te maken krijgt met een omvangrijk verandertraject dan kost dat tijd. Tijd die de betrokkenen vaak onvoldoende hebben. Een externe verandermanager kan de nodige verlichting bieden en heeft vele andere onverwachte voordelen.

Een verandertraject

Stel je het volgende eens voor: Axel is de directeur van een grote internationale logistieke dienstverlener. Tien jaar geleden is hij in de voetsporen van zijn vader getreden die het bedrijf dertig jaar geleden heeft opgericht.

Door de ontwikkelingen in technologie en de veranderende klantbehoeften moet zijn organisatie veranderen om bij te kunnen blijven.

Na lang beraad en extern advies ontstaat een nieuwe manier van werken waardoor zijn organisatie beter in kan spelen op de specifieke wensen die hun klanten steeds vaker hebben.

De beoogde verandering omvat de invoer van een nieuw ERP systeem, de aanpassing van een aantal belangrijke processen én de cultuurverandering die daarbij hoort.

Veranderen kost tijd. Wat ik in de praktijk als verandermanager vaak tegen kom is dat de betrokkenen bij zo’n verandertraject die tijd gewoon niet hebben.

Meestal is dat een lijnmanager, directeur, manager operations of iemand in een vergelijkbare rol. Kortom: drukbezette mensen met volle agenda’s die hun handen vol hebben aan de dagelijkse operatie van hun organisatie.

Van deze drukbezette managers wordt verwacht dat zij – als bij toverslag – hun overvolle agenda’s leeg kunnen maken en zich als specialist kunnen storten op een ingewikkeld verandertraject.

Ondertussen moeten zij draagvlak zien te creëren bij hun eigen mensen. Mensen die ze al jaren kennen en waar ze na het verandertraject nog jaren mee hopen samen te werken. Het is als rennen op een dun koord boven een ravijn.

 

Verandermanager als persoonlijke verander coach

Het is niet zo dat je bij het inschakelen van een externe verandermanager het probleem ‘uitbesteedt’ zodat je verder kan met je eigen drukke agenda en de waan van de dag.

Veranderen doe je namelijk samen!

Je moet zo’n verandermanager eigenlijk zien als iemand die naast je komt staan en die je gaat helpen met het uitvoeren van het verandertraject. Een persoonlijke verander coach.

Hij of zij gaat je helpen om – samen met je medewerkers – de benodigde tijd te wijden aan de verandering. Natuurlijk kent hij alle valkuilen die je tegen gaat komen. Hij helpt je om daar omheen te sturen.

Als externe is hij ook veel minder belast met het verleden van de organisatie en is hij in staat om met een frisse blik de beoogde verandering – en de weg daarnaartoe – te visualiseren en concreet vorm te geven.

 

Samen succesvol veranderen

UC Group heeft een groot netwerk van project- en verandermanagers die ervaring hebben met verandertrajecten. Graag kom ik een keer bij je langs om te luisteren naar de uitdagingen binnen je bedrijf.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!


https://www.ucgroup.nl/veranderen-en-de-overvolle-agenda/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link