Zoek binnen de UC Group website

Vergeet de BI behoefte niet bij een ERP pakketselectie

21 november 2017

De ERP pakketselectie is een zeer belangrijk beslissingsproces dat grote gevolgen heeft voor een onderneming op financieel en organisatorisch vlak. Het nieuwe pakket moet de huidige bedrijfsvoering en processen optimaal ondersteunen. Ook moet het volledig aansluiten op de lange termijn visie. Dit keuzeproces is complex, vraagt focus en een gestructureerde aanpak. Tijdens deze selectie wordt door organisaties vaak veel te weinig stil gestaan bij welke rapportages er in het nieuwe ERP pakket moeten gaan komen en welke beter ingevuld kunnen worden via een BI tool. Waarom maken ze essentiële BI wensen niet al inzichtelijk bij de keuze van een nieuw pakket?

Nieuwe auto

Stel je het volgende eens voor:

Het is hoog tijd voor een nieuwe auto. Die oude kan echt niet meer. Dat barrel rijdt nog wel maar daar is alles wel mee gezegd.

Vol verwachting ga je naar de autodealer en loop je een rondje door de showroom. Als snel word je aangesproken door een iets te gladde autoverkoper. “Zo meneer, is het tijd voor een nieuwe auto? Waar bent u naar op zoek?” vraagt hij. Uiteraard heb je je huiswerk gedaan. Je hebt met je vrouw overlegd en besloten dat je een stationwagen zoekt in een lichte kleur met een 1.6 benzinemotor. Hij moet zuinig zijn maar wel wat trekkracht hebben. Voor de caravan natuurlijk.

 

Voldoet volledig aan je eisen

Als je al die specifieke eisen aan de verkoper vertelt neemt hij je direct mee naar een lichtgrijze stationwagen die in de hoek staat te blinken. “Dan heeft u dit nodig meneer. En ik weet dat u van muziek houdt. Deze heeft dan ook een ultramoderne geluidsinstallatie. Oh ja, en ook: navigatie, bluetooth én een achteruitrijcamera.” In je hoofd vink je alle vinkjes al af. Hij voldoet volledig aan je eisen. Zelfs nog meer dan dat! Hoe weet hij eigenlijk dat je van muziek houdt? Je geeft de verkoper een hand en mompelt “verkocht”.

De volgende dag ga je de nieuwe auto ophalen. Hij rijdt heerlijk! De muziek schalt hard uit de speakers en klinkt fantastisch. De verkoper had gelijk. Thuis aangekomen doe je de automatische garagedeur open en rijd je naar binnen. Om er vervolgens tot je afgrijzen achter te komen dat de auto helemaal niet in je garage past! De achterkant van je nieuwe auto steekt een stuk uit. Na een week irriteren besluit je om voor veel geld je garage dan maar om te laten bouwen.

 

Werkt je nieuwe ERP systeem wel met je huidige BI tool?

Ongelooflijk verhaal? Valt wel mee. Ik heb het al twee keer ervaren bij organisaties die net een nieuw ERP systeem hadden aangeschaft. Om vervolgens te ontdekken dat deze helemaal niet goed samenwerkt met hun huidige rapportage en analyse tool.

Men denkt precies te weten wat er nodig is. De verkoper zorgt vervolgens voor een product wat voldoet aan alle eisen én meer. Behalve aan de eisen waar je even niet aan hebt gedacht. Vervolgens moeten er aanpassingen worden gedaan om alles alsnog werkend te krijgen. De dure les die deze organisaties hebben geleerd is dat ze voortaan hun bestaande BI wensen meenemen in de ERP pakketselectie van het nieuwe systeem. Passen die wel?

Als projectmanager ben ik gespecialiseerd in ERP implementaties. Uiteraard is het bovenstaande ook altijd een vraag die ik meeneem zodra een organisatie besluit om een nieuw ERP pakket te selecteren.

Meer tips over ERP implementaties en BI? Volg dan mijn blogs. Uiteraard deel ik mijn verhalen en tips ook graag persoonlijk onder het genot van een kop koffie. En ik beloof je: ik verkoop je geen auto die niet in je garage past.

 

ERP pakketselectie


https://www.ucgroup.nl/vergeet-de-bi-behoefte-niet-bij-een-erp-pakket-selectie/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link