Duurzaamheid

Duurzaamheid ie niet alleen de impact van de supply chain op het milieu, ook de welvaart en welzijn voor iedereen in de keten telt mee.

Duurzame supply chains

Duurzaamheid staat steeds hoger op de supply chain agenda. Niet alleen willen klanten, eindgebruikers en medewerkers weten waar een bedrijf staat ten aanzien van klimaat-, milieu- en menselijke aspecten, maar stellen daarbij ook meer en meer de eis om dit continu te verbeteren. Men moet op zoek gaan naar een balans tussen enerzijds service en kosten en anderzijds duurzaamheid, met als tendens dat externe kosten al dan niet verplicht opgenomen (gaan) worden in de kostprijs. Alleen verduurzaming is voor dit vraagstuk niet genoeg en een circulaire supply chain is het doel.

Door de verhoogde aandacht voor duurzaamheid moeten niet alleen elementen als de mate van uitstoot in de keten en de impact op het milieu worden meegenomen bij de inrichting van supply chains, maar ook welvaart en welzijn voor iedereen in de keten en het voorkomen van verdere congestie en verdozing.

Duurzaamheid voorwaardelijk voor duurzaam succes

Duurzaamheid kent niet één KPI waarmee kan worden vastgesteld in welke mate een bedrijf duurzaam is. Duurzaamheid is allereerst een houding, een manier van denken dat terugkomt in alle aspecten van de bedrijfsvoering, van ketensamenwerking, inrichting en uitvoering van de supply chain tot supply chain zichtbaarheid en besluitvorming, inclusief duurzaamheids-criteria als CO2-uitstoot, hoeveelheid afval en de mate van circulariteit. Duurzaamheid kent echter ook een organisatorische kant, waarbij de medewerker in de supply chain centraal staat, met criteria als “human slavery”, talent management, werk-privé balans en leiderschap.  Of het nu gaat om een strategisch, tactisch of operationeel vraagstuk, je kan niet meer op duurzaamheid heen.

 

Wil je duurzaam vooruitstrevend worden? Neem contact met ons op!

Onze profesionals


Wouter Eijkelkamp

Wouter Eijkelkamp

Consultant Value chain maturity

Leer mij kennen
Joris van der Loo

Joris van der Loo

ERP adviseur & projecten supply chain

Leer mij kennen
Orvo Pels

Orvo Pels

Adviseur Energietransitie en compliance

Leer mij kennen
Peter Jasperse

Peter Jasperse

Supply Chain Adviseur

Leer mij kennen

Onze sectoren