Zoek binnen de UC Group website

Je WMS of ERP vervangen? Waarom niet? Je ruilt je auto toch ook na 200.000 km weer in?

29 januari 2020

Geautomatiseerde bedrijfssoftware gaat ook geen (bedrijfsleven) lang meer mee. Leveranciers en hun software raken uit de gratie, ze gaan failliet, er vind geen ontwikkeling meer plaats van nieuwe maar gewenste functionaliteit, de ontwikkeltaal sterft uit (of eigenlijk de ontwikkelaars) en sommige leveranciers stoppen er gewoonweg mee of worden overgenomen door hun concurrenten.

Toch heeft het management van een organisatie er vaak veel moeite mee om een nieuw bedrijfssysteem aan te schaffen, want: ‘15 jaar geleden hebben we al zo’n grote investering gedaan’ en ‘ik wil die ellende van destijds niet nog een keer meemaken’ zijn veel gehoorde excuses om deze stap niet nogmaals te hoeven maken.

Maar we schaffen zo’n systeem toch niet aan om aan de eisen van 15 jaar geleden te voldoen? En gaat een systeem nou echt 15 jaar lang met alle trends mee? Voor de autoliefhebber is het te vergelijken met de aanschaf van een auto; deze heb je een aantal jaren geleden zakelijk geleased of privé aangeschaft om ermee naar relaties en je bedrijf te kunnen rijden. Hierbij is er uitgegaan van de kennis van zaken van de tijd van de aanschaf: de locaties van je woon- en werkadressen bepalen vaak het aantal kilometers dat er mee afgelegd wordt per jaar. En ook de ontwikkelingen in de automobielindustrie staan niet stil, dus je kijkt naar de opties wat je op dat moment wilt hebben. Vaak nemen we dan maar het business pakket, inclusief navigatie op een 11”scherm, cruise control (dat vroeger nog niet standaard werd geleverd) en nog wat extra opties die erbij zitten, zoals een achteruit-kijk-camera, een compleet pakket met korting; maar of je die echt gaat gebruiken?

Wat blijkt 200.000 km en 5 jaar later? De auto moet ingeruild worden voor een nieuw model. De motor valt niet meer binnen de garantie en toont hier en daar gebreken. Maar je kunt niet meer zonder die achteruit kijk camera. En die navigatie? Och: die zit ook op je smartphone; dus als je die aan je scherm kunt koppelen dat ben jij ook tevreden. Maar het scherm moet minstens 15” zijn, want dat rare 11” schermpje daar werd je niet vrolijk van. En je bent intussen verhuisd, dus je woon-werk afstand is gewijzigd, dus het lease bedrag kan wel wat hoger in de opties.

Zo geldt dat natuurlijk ook voor bedrijfssoftware. Als autoliefhebber heb je graag de nieuwste en beste functionaliteiten tot je beschikking, maar je werknemers die dagelijks met de destijds aangeschafte bedrijfssoftware moeten werken, die werken nog steeds met dezelfde functies, terwijl de bedrijfsprocessen op de werkvloer in 15 jaar tijd ook niet ongewijzigd zijn gebleven, maar de bedrijfssoftware niet optimaal mee kon groeien. Zeker wanneer je weet dat er in de markt vaak al veel betere oplossingen beschikbaar zijn. Nu zijn er veel maatwerk oplossingen aan de software toegevoegd. Dit kost ook weer veel onderhoud, naast de standaard jaarlijkse kosten. Je bent destijds in staat geweest om de omzet te verviervoudigen door het gebruik van de software met dezelfde groep medewerkers, die in feite 4x meer werk kunnen doen. Door die groei heeft de onderneming de investering al lang terug betaald. Maar past het huidige model nog wel bij de onderneming? Of moeten we toch naar een groter model, waarbij we verder kunnen groeien, meer transacties kunnen uitvoeren en meer body kunnen geven aan onze professionele uitstraling?

Tegenwoordig kunnen elektrische auto’s zoals een Tesla toch ook geüpdate worden op afstand? Waarom lukt dat met bedrijfssoftware dan niet? Tot op zekere hoogte lukt dat wel, maar zoals eerder gemeld: een ontwikkelaar kun je niet updaten. Maar het hangt ook van de leverancier af; in hoeverre willen zij nog met je meegroeien? Het belangrijkste is dat je je bedrijfsprocessen kunt blijven optimaliseren, dat je geen limieten hebt om te kunnen blijven groeien gelijk aan je eigen ambities. Je wilt lekker achter het stuur kunnen zitten met het idee dat je weer de beste bedrijfssoftware hebt aangeschaft met de laatste gadgets die later waarschijnlijk weer standaard in de volgende versie/ model aanwezig zullen zijn.

De UC Group heeft een aantal consultants binnen de gelederen die hierin veel ervaring hebben en de weg kennen in WMS land. Daarbij kunnen zij klanten voorzien van onpartijdig advies en beschikken zij over de kennis en kunde om samen met jou een optimale keuze te kunnen maken op basis van wat je echt nodig hebt.

Heb je interesse? Neem dan contact met ons op en vraag naar onze specialisten.

 

Eric Hoogendam

Partner UC Group


https://www.ucgroup.nl/wms-erp-vervangen/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link