Zoek binnen de UC Group website

Supply chain project in een ontwikkelingsland is verrijking van je carrière!

15 december 2023

Als ervaren manager en Supply Chain professional deed Peter Bol een vrijwilligersproject bij een installatiebedrijf in Oeganda. In deze blog vertelt hij tot wat voor adviezen hij kwam en wat hij leerde over cultuurverschillen. “Zo’n trip is een ware verrijking van je carrière, het laat je inzien waar het in Supply Chain echt om gaat.”

Laat ik deze blog beginnen met reclame te maken voor de PUM, het Programma Uitzending Managers die ooit werd opgericht door VNO-NCW en inmiddels een kleine vijftig jaar bestaat. Het is een vrijwilligersorganisatie die Westerse experts koppelt aan MKB-bedrijven in ontwikkelingslanden en dat doen ze heel professioneel. De opdrachten worden grondig gescreend en ze besteden veel aandacht aan het matchen van kennis aan de specifieke business behoefte van een bedrijf. Als expert kun je je aanmelden bij PUM en word je 1 tot 2 keer per jaar aan een ondernemer in een ver land gekoppeld, waar je dan een kortlopend adviesproject gaat doen.

Gouden business

Als PUM-expert binnen de sector Sales & Value Chain werd ik zelf onlangs uitgezonden naar Afrika om advies te geven aan een middelgroot installatiebedrijf in zonnepanelen. Dit bedrijf, dat All in Trade heet, kon namelijk wel wat hulp gebruiken om zijn groeiplannen te verwezenlijken. Het bedrijf levert zonnepaneelsystemen aan klanten die hiermee op een duurzame manier water kunnen verwarmen of bijvoorbeeld straatverlichting kunnen aanleggen. Dit is in een land als Oeganda natuurlijk gouden business dus het bedrijf zit in een positie waarin het flink kan groeien. Maar de vraag was: zijn hun logistieke processen hier ook klaar voor?

Vijf verbeterpunten

De officiële opdracht voor mij was om de backoffice van het bedrijf door te lichten, en te kijken of ik op vijf punten tot verbeteringen kon op komen: warehousing, inkoop, voorraadbeheer, debiteuren en crediteuren. Dit is denk ik aardig gelukt. Op basis van observaties en een interviews heb ik het management van All-in Trade een aantal aanbevelingen kunnen doen. Het ging niet om heel geavanceerde oplossingen maar om een aantal basale zaken zoals het maken van een Pareto-analyse van de inkoopdelen en het invoeren van een praktisch voorraadbestelsysteem. Ook heb ik de eigenaar van het bedrijf voorgesteld om iets aan business forecasting te gaan doen zodat het bedrijf in staat is z’n toekomstige voorraden en capaciteit te plannen.

Chauffeur doet niks

Wat mij bij dit soort ontwikkelingsprojecten altijd opvalt is hoe sterk de cultuur van een land kan doorwerken op de processen. Een voorbeeld waar ik bij dit bedrijf in Oeganda tegenaan liep was de extreem stringente taakverdeling tussen medewerkers. Als je rol A vervult, dan bemoei je je niet met rol B. Als de installateurs van All-in Trade naar een klus gaan, besturen ze nooit zelf hun busje want daar is de chauffeur voor. Tijdens het installeren, wat vaak een hele dag duurt, zit die chauffeur vervolgens niks te doen. Op mijn suggestie om voortaan één van de installateurs te laten rijden, werd met onbegrip gereageerd …

Chaotisch magazijn

Een ander voorbeeld trof ik aan in het magazijn van All-in Trade, welke er in mijn ogen nogal chaotisch bij lag. Er was een dame die zich bezig hield met voorraadbeheer en die ook verantwoordelijk was voor de voorraadbetrouwbaarheid. Aan dit laatste had ze een zware dobber want ze moest heel vaak tellen en controleren of de voorraad nog wel klopte. Ik vroeg: “Kunnen de installatiemedewerkers tussen hun klussen door, niet af en toe een beetje helpen met het op orde maken van het magazijn?” Ook dit was een revolutionaire gedachte voor het management.

Praktische adviezen

Vergeleken met de projecten die we binnen UC Group zoal doen, waren mijn adviezen aan All-in Trade verre van vooruitstrevend. Het waren meest tips op basis van gezond verstand. Op alle vijf de onderdelen heb ik een aantal praktische handreikingen kunnen doen waarmee ze direct aan de slag konden. Alleen al het feit dat de managing director met iemand kon sparren die met kritische blik en met kennis van Westerse best-practices, naar zijn processen keek, maakte het project voor hem de moeite waard.

Verrijkende ervaring

Dit laatste was wederzijds. Ook ik heb veel geleerd van dit klus en zie het als een verrijking van mijn kennis en ervaring. Een Supply Chain project in een ontwikkelingsland doet je beseffen waar het in ons vakgebied echt om gaat: om teamwork, om veiligheid, om administraties die op orde moeten zijn. Ik heb het gevoel dat we dat hier in Nederland wel eens vergeten en dat Supply Chain Professionals zich verliezen in technologische frutsels die nergens toe dienen. Door zo’n project in Afrika leer je echt de randzaken te scheiden van de hoofdzaak.

Dus ben je expert op Supply Chain of een ander vakgebied en vind je het, net als mij, leuk om je expertise ook eens voor een ontwikkelingsland in te zetten? Neem dan eens een kijkje op de website van PUM. Ondernemingen over de hele wereld staan te springen om jouw advies en het is absoluut een verrijking van je carrière. Ik kan het je zeker aanraden! 

Bovenstaand artikel is geschreven door Peter Bol. Peter Bol is een senior export binnen de PUM organisatie bij de sector Sales & Value Change. Peter Bol is ook een senior Partner binnen de UC Group bij de home Tribe Planning & Customer service.


https://www.ucgroup.nl/supply-chain-project-in-een-ontwikkelingsland-is-verrijking-van-je-carriere/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link