Zoek binnen de UC Group website

Vraagt de toekomst om meer vrouwelijk leiderschap?

30 januari 2024

In de logistieke arbeidsmarkt zijn de verhoudingen in korte tijd compleet veranderd. Er is groot gebrek aan medewerkers die bovendien hoge eisen stellen aan werk-privébalans. Hoe zorg je dat iedereen lekker in z’n vel zit, zijn competenties optimaal benut en ook nog als team de juiste output levert? Daarvoor is een nieuw soort leiderschap nodig, zeggen Elsbeth Braaksma en Caroline Dekker van UC Group. In deze blog nemen ze een voorschot op het Women in Supply Chain-event op donderdag 7 maart dat als thema heeft: ‘ Welk leiderschap vraagt de toekomst’.

Net als in de rest van de maatschappij worden ook in de logistiek de kaarten flink opnieuw geschud. Dat er door de vergrijzing minder arbeidskrachten beschikbaar zouden zijn, wisten we al, maar dat het na corona zo hard zou gaan, dat hadden weinigen verwacht. Volgens het CBS stonden er dit jaar in de sector transport en logistiek gemiddeld tussen de 15.000 en 20.000 vacatures open. Vacatures voor vrachtwagenchauffeur, magazijnmedewerkers en logistiek planner blijven langdurig onvervuld en bedrijven raken structureel in de problemen omdat ze met minder mensen meer output moeten leveren.

Sabbatical voor wereldreis

Een andere trend is dat mensen meer belang hechten aan werk-privébalans en hier bij hun werkgever eisen aan stellen. Vroeger was fulltime werken de norm en werkten veel mensen vanaf de schoolbanken tot hun pensioen bij dezelfde baas. De jongste generatie werknemers moet hier niet aan denken, maar ook ouderen gaan hier in mee. Mensen vinden drie of vier dagen in de week werken meer dan genoeg, vooral als ze jonge kinderen hebben of bijvoorbeeld mantelzorg aan ouders willen bieden. Ze wachten ook zeker niet tot hun 67-ste voordat ze die gedroomde wereldreis gaan maken. Daarvoor nemen ze een sabbatical.

Afgunst richting flexkracht

Als leidinggevende in de logistiek wordt u voor een groot dilemma geplaatst. Door het tekort aan personeel komt er grote druk op de organisatie te staan. Mensen met ervaring gaan met pensioen en jonge mensen switchen continu van baan. De flexkrachten die worden ingehuurd om het werk af te krijgen, worden door vaste mensen met afgunst bekeken. Deze externen krijgen meer salaris, hebben minder ervaring en hebben ook nog eens noten op hun zang. Om vaste krachten tegemoet te komen zou u ook hen meer flexibiliteit willen geven, maar dan komt u als manager helemaal in de knel! Als iedereen te pas en te onpas vrij gaat nemen, komt het werk helemaal niet meer af.

Plannen vanuit capaciteit

De nieuwe verhoudingen op de werkvloer vragen ook om een andere manier van plannen en besturen. Een logistiek proces ontwerpen, de bijbehorende functieprofielen opstellen en daar vervolgens de juiste mensen bij zoeken? Die aanpak is inmiddels achterhaald. Want die mensen die je zoekt, die vind je helemaal niet. Je kunt nog zo’n mooie planning maken, als je de middelen niet hebt om het uit te voeren, heb je er niks aan. Je moet andersom gaan denken. Welke medewerkers heb ik wél beschikbaar en over welke vaardigheden beschikken die? Voortaan wordt dat het uitgangspunt van de planning. Competentiemanagement als sleutelonderdeel van het nieuwe leiderschap.

Veilige omgeving

Een andere vorm van nieuw leiderschap is aandacht geven aan het individu. Hoe zit iemand in z’n vel? Haalt degene nog voldoening uit z’n werk? Spelen er misschien privéproblemen? Als je hier als manager geen oog voor hebt, loop je kans dat iemand ontevreden wordt en om zich heen gaat kijken. Ga niet puur op prestaties sturen en werknemers met KPI’s om de oren slaan, maar vraag ze naar ideeën om deze te verbeteren. Werknemers hebben zelf de beste kijk op hoe ze hun werk optimaal kunnen inrichten. Vraag ze hiernaar, geef eerlijke feedback en bied een veilige omgeving waarin medewerkers hun mening durven te geven.

Vrouwelijk leiderschap

Om wat voor leiderschap vraagt de toekomst? Daarover gaan we verder praten op het Women in Supply Chain-event dat UC Group dit jaar voor de vijfde keer organiseert. Dit unieke netwerkevenement, exclusief voor vrouwelijke managers in Logistiek en Supply Chain, vindt plaats op donderdag 7 maart in de Science Tower in Rotterdam. Zijn competentiegericht sturen, oog hebben voor privé-werkbalans en het creëren van een veilige feedbackcultuur dé managementvaardigheden van de toekomst of is er meer? En zijn dit nu eigenlijk typisch vrouwelijke eigenschappen of kunnen mannen dit ook? En hoe kan de logistieke sector meer profiteren van vrouwelijk leiderschap?

Wil je meedenken over deze thema’s of wil je gewoon een leerzame dag met je vrouwelijke vakgenoten, schrijf je dan nu in en word lid van de community:

Over Women in Supply Chain

Bovenstaand artikel is geschreven door twee vrouwelijke professionals binnen de UC Group: Elsbeth Braaksma en Caroline Dekker. Elsbeth zit al dertig jaar in het vak en vervulde vele management- en projectrollen binnen Transport en Warehousing. Caroline heeft ruim 25 jaar ervaring op het gebied Planning en Customer Service. Beiden zijn enthousiast lid van de Women in Supply Chain -community en kunnen deze van harte aanbevelen aan andere vrouwelijke managers in de sector.


https://www.ucgroup.nl/vraagt-de-toekomst-om-meer-vrouwelijk-leiderschap/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link