Zoek binnen de UC Group website

Analysis Center of Excellence: eenduidige analyse in je bedrijf!

  • Geschreven door:

7 december 2017

Data worden voor steeds meer medewerkers toegankelijk. Hierdoor kunnen alle afdelingen zelf hun eigen analyses uitvoeren. Maar is dat efficiënt? Worden overal dezelfde begrippen gebruikt en wordt er geen dubbel werk gedaan? De oprichting van een Analysis Center of Excellence (ACE) is dan vaak een goede oplossing.

Self Service BI

Data zijn in alle lagen van de organisatie belangrijk voor de bedrijfsvoering. De laatste tijd is vooral sprake van een trend van ‘bring data to the people’.

Zo veel mogelijk medewerkers moeten toegang hebben tot de data zodat ze hun eigen analyses kunnen doen. Mede dankzij voortschrijdende technologische mogelijkheden en trends als ‘Self service BI’.

Binnen een organisatie worden dan ook op verschillende afdelingen en door mensen met allerlei achtergronden analyses gedaan met data. Op zich is het een goede ontwikkeling dat de data ‘gedemocratiseerd’ is en iedereen zijn of haar eigen analyses kan maken.

Maar is deze manier van werken wel altijd efficiënt?

Wordt er niet op verschillende afdelingen hetzelfde werk gedaan? Trappen onervaren analisten niet onnodig in de veel voorkomende ‘analyse valkuilen’ van business intelligence? En worden bij de analyse wel altijd dezelfde begrippen gebruikt?

Analysis Center of Excellence

Een oplossing voor dit probleem is het oprichten van een Analysis Center of Excellence (ACE).

Dat is een multidisciplinair team wat bestaat uit medewerkers uit alle lagen van de organisatie. Vaak zijn dit mensen die binnen hun afdeling voorloper zijn en zelf ook veel behoefte hebben aan goede rapportages.

Samen vormen ze een soort ‘special forces’ van analyse!

Gezamenlijk strijden ze voor eenduidigheid in de data en analyse en worden ze ingeschakeld op momenten dat hun specialistische vaardigheden nodig zijn .

De datakwaliteit, juistheid van de data en analyses worden bewaakt en gezamenlijk naar een hoger niveau getild. Best practices worden gedeeld. Kennis en ervaring, die eerst in afzonderlijke silo’s opgesloten zat, wordt bedrijfsbreed beschikbaar gemaakt.

 

Onderzoeksfunctie en training

Naast het opleveren van analyses of rapportages en het bewaken van de datakwaliteit heeft het ACE ook een onderzoeksfunctie.

De leden moeten onderzoeken welke nieuwe mogelijkheden en trends bestaan op het gebied van Advanced Analytics. Daarbij kan het ACE de taak hebben om de eisen en wensen op het gebied van rapportage binnen de organisatie te identificeren.

Tot slot is het een taak van het ACE om trainingen en scholing van medewerkers binnen hun eigen afdeling te faciliteren. Doel hiervan is dat in het gehele bedrijf dezelfde werkinstructies worden gevolgd en een centraal trainingsplan wordt opgesteld. Dit plan wordt onder leiding van het ACE uitgerold over de afdelingen.

Interesse in het opzetten van een eigen Analyse Centre of Excellence?

Of in methoden waarbij verschillende groepen binnen een organisatie kunnen samenwerken tot eenduidige doelstelling rondom het verzamelen, verwerken en analyseren van gegevens?

Neem dan eens vrijblijvend contact op met mij. Ik vertel graag over de mogelijkheden die er zijn!


https://www.ucgroup.nl/analysis-center-of-excellence/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link