Zoek binnen de UC Group website

iSHARE, basis voor de supply chain van de toekomst

  • Geschreven door:

27 november 2018

Supply chains kennen een alsmaar toenemende druk om tegemoet te komen aan wensen van klanten. Vaak is hierbij sprake van meerdere distributiekanalen, terwijl ook steeds meer bedrijven gepersonaliseerde en/of lokaal georiënteerde producten aanbieden, dit alles leidend tot gedifferentieerde supply chains. Supply chains worden hierdoor steeds complexer.

Om aan de klantwensen te voldoen onderscheiden hedendaagse succesvolle bedrijven zich door een supply chain strategie gericht op snelheid en flexibiliteit, waarbij kwaliteit, kosten en leverbetrouwbaarheid gewaarborgd zijn. Dit kan men niet alleen en samenwerking in de keten is noodzakelijk, maar ook vergaande digitalisering. Supply chain management wordt dan ook meer en meer gezien als een concurrentievoordeel voor bedrijven.

Supply chain management betekent gezamenlijk, op gelijkwaardige basis, de supply chain integraal aansturen. Een dergelijke samenwerking lijkt vanzelfsprekend, maar toch leert de praktijk dat samenwerken, vooral tussen bedrijven, lastig is. Om een onderscheidende supply chain te realiseren zijn een gezamenlijke strategie en doelen noodzakelijk, die maximale waarde toevoegen voor de klant tegen minimale kosten. En, heel belangrijk, waarbij de opbrengsten over de hele keten worden verdeeld.

Het sleutelelement hierin is vertrouwen. En juist door een gebrek aan vertrouwen komt samenwerking vaak zo moeilijk van de grond. Dit komt onder andere tot uitdrukking in de weerstand van veel bedrijven tegen het delen van data in de keten. Zonder datadeling is een gedigitaliseerde supply chain echter onmogelijk.

Topsector Logistiek ziet ketenregie als één van de speerpunten voor de logistieke sector en een onderdeel van de Topsector. Het NLIP (Neutraal Logistiek Informatie Platform), is in 2017 gestart met het initiatief iSHARE. Het doel van iSHARE: uniform, simpel en gecontroleerd data delen. Het ontwikkelde afsprakenstelsel maakt het mogelijk om data te delen binnen de supply chain, ook met onbekende partijen. De eigenaar van de data blijft hierbij altijd in control over deze data, terwijl de diverse partijen hun processen veel beter op elkaar kunnen afstemmen. Dit resulteert in onder andere kortere wachttijden bij DC’s en lagere voorraden in de keten. Door iSHARE wordt de barrière van data delen overwonnen en komt verticale en horizontale samenwerking veel dichterbij.

UC Group is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van het stelsel en ondersteunt nu als implementatiepartner bedrijven bij het in gebruik nemen van iSHARE, in combinatie met de verdere ontwikkeling van de supply chain. Wilt u meer weten over iSHARE of wat iSHARE u kan opleveren binnen uw supply chain? Kijk dan hier >>


https://www.ucgroup.nl/ishare-basis-voor-de-supply-chain-van-de-toekomst/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link