Zoek binnen de UC Group website

Succesvol ERP implementeren: uw plan is uw anker en uw medewerker de sleutel

  • Geschreven door:

7 april 2017

Succesvol ERP implementeren is een kunst. Ook is het mijn passie. Onlangs stelde ik mijn "10 voorwaarden voor een succesvolle ERP implementatie” op.

In mijn vorige blogs (Waarom wil je ERP implementeren? en ERP implementeren – vermijd onderschatting) nam ik jullie al mee langs de eerste drie voorwaarden. Ik stelde eerst de ‘vraag der vragen’: waarom wil je eigenlijk ERP implementeren? Daarna hadden we het met elkaar over het risico op onderschatting en het feit dat je alleen structuur zou moeten automatiseren en zeker geen incidenten en chaos.

Vandaag kijken we naar voorwaarden 4 en 5: ‘stick to the plan’ en ‘Uw medewerker’.

Stick to the plan

‘I love it when a plan comes together.’ Als het goed is heeft u veel tijd gestoken in het maken van een goed plan. Toch? U heeft een beschrijving gemaakt van de specifieke ERP behoefte met daarbij een bepaalde doelstelling, een bijbehorend budget en een duidelijke afbakening. Dit heeft zich weer vertaald in een projectplan met mijlpalen, deelprojecten, fasering en tijdlijnen. Dit plan moet het uitgangspunt zijn. Het is het anker wat je uit gooit waardoor het schip nooit wegdrijft door de onderstromen. Want – geloof me – onderstromen zullen er zijn.

Een van die gevaarlijke onderstromen is de factor ‘tijd’. Uit ervaring weet ik dat het tempo van implementaties vaak wordt overschat. Zonder dat u het beseft drijft u weg van een succesvolle ERP implementatie. U bent druk aan het werk en steekt uw hoofd eens boven de railing uit. Tot uw schrik en verbazing lijkt die veilige haven opeens wel heel ver weg. U bent stilletjes weg gedreven terwijl het water zo rustig leek. Het zorgt voor onnodige en ongezonde stress. Dit leidt weer tot haastige inhaalacties en – zeer waarschijnlijk – tot het maken van fouten. Gooi daarom een anker uit en houd uw schip op de juist plek. Houd je aan je plan!

Uw medewerker

Uw medewerkers staan bij u toch al op een voetstuk? Zo niet, dan zou ik dat maar snel doen! Zij zijn namelijk het allerbelangrijkste in uw organisatie. Het fundament. En natuurlijk zijn zij ook de sleutel tot een succesvolle ERP implementatie.

Geef ze eigenaarschap en maak ze onderdeel van uw plannen en ambities. Maak gebruik van hun kennis. Want, geloof me: ook zij willen uw organisatie nóg beter maken. Zij kennen de processen, informatiestromen én knelpunten binnen uw organisatie als geen ander. Zij zijn ook degenen die met het nieuwe ERP systeem uw visie moeten gaan vertalen naar processen.

Neem uw medewerkers daarom mee vanaf het prille begin. In feite al vanaf de ‘waarom vraag’ (zie voorwaarde 1). Laat ze deze vraag – samen met u – beantwoorden. Want ERP implementeren doe je met z’n allen.

 

Roald is ERP specialist en heeft meer dan 20 jaar ervaring met het implementeren en verbeteren van processen door de inzet van ERP. 


https://www.ucgroup.nl/succesvol-erp-implementeren/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link